Ministerul Economiei pregăteşte premise de finanţarea activităţii inovaţionale de risc
Ministerul Economiei intenţionează să elaboreze o lege specială, care ar crea premisele legale necesare funcţionării fondurilor de finanţare a capitalului de risc al activităţii inovaţionale, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, băncile nu sunt dispuse să finanţeze activităţi inovative, pentru că implică un grad mare de risc, astfel nu este stimulată dezvoltarea acestui domeniu. PNUD va acorda asistenţă ministerului pentru elaborarea unei analize a impactului de reglementare preliminare, privind luarea deciziei asupra necesităţii adoptării unei astfel de legi.
Şeful Direcţiei generale politici industriale şi de competitivitate, Ion Lupan, a declarat că e nevoie de o lege lucrativă. „Accesul la finanţare este necesar şi pentru creşterea potenţialului de competitivitate a produselor autohtone. În condiţiile crizei financiare regionale şi a ratei scăzute a creditelor acordate sectorului real al economiei, instituirea unor condiţii care ar facilita dezvoltarea fondurilor de capital de risc este imperativă”, a spus şeful de direcţie.
Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, s-a referit la două idei diferite la nivel de abordare a dezvoltării sistemului inovaţional în Republica Moldova. Una din aceste idei se referă la elaborarea unei strategii a antreprenoriatului inovaţional, iar cea de-a doua – la elaborarea unei strategii mult mai complexe, care ar reprezinta o abordare intersectorială. „Documentul respectiv va veni să acopere găurile de claritate şi de viziune în ceea ce priveşte politica inovaţională a ţării”, a conchis Valeriu Lazăr.
Dezvoltarea cadrului legislativ pentru capitalul de risc este o necesitate ce derivă din accesul redus la finanţe pentru activităţi inovaţionale, pe de o parte, şi nivelul redus al absorbţiei inovaţiilor şi transferului tehnologic, pe de altă parte.