Angajații și vizitatorii unităților de comerț și alimentare publică vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti-COVID-19 la intrarea în localuri. Măsura este propusă de Ministerul Economiei și are scopul „de a evita un posibil lockdown” și de a evita aglomerarea în unitățile care prestează servicii publicului larg. Subiectul a fost discutat de Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular cu unitățile de comerț și alimentare publică, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei.
Ministru a precizat că angajații care activează în sectorul HoReCa și comerț vor trebui să prezinte fie certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, fie rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, fie rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore.
De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului „COVID free”. Astfel și vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19. În caz contrat, localurile vor activa la o capacitate redusă.
Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire, evenimentele private organizate în unități de alimentație publică, angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale, unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber, unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.
Ministrul a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri să informeze corect personalul din subordine despre importanța imunizării împotriva COVID-19.
La rândul său, reprezentanții mediului de afaceri au propus identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă operativ la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite și evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici.