Ministerul Economiei a reactualizat prognoza de creştere economică pentru 2012
Ministerul Economiei a reactualizat în scădere, de la 3% la 1%, prognoza de creştere economică pentru 2012. Vicepremieru Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a declarat că exerciţiul de actualizare a estimărilor pentru 2012 a fost determinat de ultimele date statistice, dar şi de revizuirea în diminuare de către organizaţiile internaţionale a ritmurilor de creştere economică la nivel regional şi mondial, transmite Info-Prim Neo.
„Situaţia din ţările europene are repercusiuni asupra cererii pentru produsele moldoveneşti, scad exporturile, iar impactul secetei din acest a redus producţia agricolă mult mai mult decât ne aşteptam”, a menţionat ministrul în cadrul unui eveniment de prezentare a publicaţiei trimestriale a Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică „Tendinţe în Economia Moldovei”.
Valeriu Lazăr nu exclude că prognoza ar mai putea fi revizuită o dată, când vor veni toţi indicatorii economici pe 9 luni ale anului curent. Se poate constata că pierderile suportate de producătorii agricoli sunt mai mari decât se cunoaşte acum. În opinia sa, situaţia creată solicită ca întregul set de politici economice şi bugetar-fiscale să fie subordonat obiectivului de creştere economică. Urmează să fie eliminate în continuare barierele în calea comerţului, să fie simplificat regimul vamal şi fiscal, şi îmbunătăţit climatul de afaceri.
Analistul Alexandru Fala a spus, în cadrul aceluiaşi eveniment, că nu este sigur dacă creşterea economică pe anul curent va fi de 1% sau mai mică, dar cel puţin trendul rămâne pozitiv. „Va fi un rezultat bun dacă vom obţine o creştere economică cât de mică. În alte ţări din regiune situaţia este mai proastă. În ceea ce priveşte creştere economică pe anul viitor lucrurile vor fi în funcţie de evoluţiile în ţările din zona euro, care se reflectă şi asupra economiilor ţărilor din CSI”, a spus Alexandru Fala.
Expertul a mai spus că oficialii din Guvern înţeleg de ce reforme are nevoie Moldova pentru a diminua influenţa factorului extern asupra evoluţiilor economice. Problema este că aceste reforme nu sunt dintre cele populare şi solicită mari costuri sociale, ele nu pot aduce plus de imagine politicienilor. De aceea, crede Alexandru Fala, nu se va merge pe varianta reformelor radicale, ci pe politicile paşilor mici, care nu vor aduce imediat rezultate.