Ministerul de ramură se angajează să ajute companiile de construcţii să nu falimenteze
O comisie instituită în cadrul Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului lucrează asupra unui program de finanţare a construcţiilor care nu pot fi finalizate din cauza dificultăţilor financiare, transmite Info-Prim Neo
„Posibilităţi bugetare pentru a întreţine aşa un complex imens nu avem şi suntem nevoiţi să căutăm surse suplimentare, cum ar fi credite, granturi. În aceste condiţii, principiile după care vor fi subvenţionate sau creditate aceste blocuri locative vor fi dure şi stricte”, a spus la o conferinţă de presă ministrul în exerciţiu al construcţiilor, Vladimir Baldovici.
„Doar 25% dintre firmele care au construcţii au prezentat informaţii pentru a conclucra cu ministerul, restul nu-şi doresc acest lucru”, a spus oficialul.
„Mecanismul de intervenţie financiară se discută. Unele companii spun că nu este efectiv ca statul să procure blocurile nefinisate. Altele sunt de acord şi cred că aceste apartamente ar putea să devină locuinţe cu destinaţie socială. Alte intervenţii vor viza recuperările financiare. Probabil, vor oferi credite pe o perioadă de15-20 ani”, a spus Elena Bejenaru, şefa Direcţiei locuinţe la minister. Ea a precizat că, până acum, agenţii economici au prezentat informaţii despre 60 de blocuri locative, din cele 194 pentru care au fost făcute propuneri.
Numărul întreprinderilor din Registrul de stat în primele patru luni ale anului curent a fost de 151651 companii, dintre care 6% sunt din ramura construcţiilor.