Apicultorii sunt îndemnaţi să creeze asociaţii pentru a putea beneficia ulterior de diferite fonduri şi ajutoare. Apelul vine din partea viceministrului agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, care s-a întâlnit cu mai mulţi apicultori luni, 19 august, când aceştia îşi sărbătoresc ziua profesională, transmite IPN.
Apicultorii de la Orhei au recunoscut că, fără o asociaţie funcţională în raion, nu are cine să-i îndrume când au nevoie de ceva sau când se confruntă cu anumite probleme pe care nu le pot rezolva individual. Viceministrul le-a răspuns că iniţiativa creării asociaţiei trebuie să le aparţină. „Acum e altă situaţie, ministerul nu mai dictează agricultorilor cum să acţioneze. Iniţiativa trebuie să vine de la voi”, a subliniat oficialul.
Ion Sula a mai spus că, până la sfârşitul anului, va fi adoptată legea care prevede funcţionarea grupurilor de agricultori. Aceste grupuri vor fi formate din cel puţin 5 agricultori care se vor angaja să producă o anumită cantitate de miere. Viceministrul a explicat că o astfel de necesitate apare deoarece Moldova nu poate să exporte câte puţin. Are nevoie de cantităţi mari de produse agricole, de calitate bună.
Referindu-se la necesităţile pe care le au, apicultorii au menţionat că în ţară nu există un laborator naţional specializat pe medicamente şi produse de întreţinere a albinelor. În aceste condiţii, apicultorii se aprovizionează individual cu medicamente, iar mai apoi, dacă acestea nu sunt calitative, bolile de la unele albine se transmit rapid la altele şi pier familii întregi.
Anul trecut Moldova a exportat circa 700 de tone de miere. E de menţionat că în 2012 a fost mai puţină miere din cauza secetei. În acest an se aşteaptă că albinele vor produce cu 30% mai multă miere.