Militarii din Moldova vor participat la operaţiunile UE de gestionare a crizelor

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul cu Uniunea Europeană de stabilire a cadrului pentru participarea militarilor moldoveni la operaţiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor, încheiat la Bruxelles la 13 decembrie anul trecut. Documentul nu a fost susţinut de către deputaţii comunişti, care au menţionat că prin acest acord moldovenii vor fi transformaţi în carne de tun, transmite IPN.

Vicepremierul în exerciţiu, Iurie Leancă, a declarat că participarea Republicii Moldova la astfel de operaţiuni va contribui la creşterea prestigiului ţării pe plan internaţional.

Potrivit acordului, ţine de competenţa UE să decidă să invite state terţe în cadrul unei operaţiuni europene de gestionare a crizelor. Republica Moldova, la rândul său, poate accepta invitaţia UE şi poate să-şi propună contribuţia.

UE va furniza Republicii Moldova, cât mai curând posibil, informaţii prealabile despre contribuţia probabilă la coşurile comune ale operaţiunilor, oferind astfel asistenţă ţării în formularea ofertei sale. Toate costurile vor fi suportate de către Republica Moldova.

Ratificare acordului a fost votată cu majoritate de voturi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE