Zece mijloace de transport și un lot de echipamente IT au fost donate Serviciului Vamal în cadrul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană și implementate de către Organizația Internațională pentru Migrație. Donația vine să dezvolte capacitățile de procesare și accelerare a fluxului transfrontalier, dar și să fortifice mobilitatea și capacitatea operațională ale Serviciului Vamal, transmite IPN.
Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a precizat că unul dintre proiecte vizează înregistrarea mijloacelor de transport, transferul, analiza, schimbul de date la nivel național și cu Ucraina. În cadrul altui proiect Serviciul Vamal a avut parte de o donație de ehipamente IT și servere, monitoare inteligente care transpun informația necesară la punctele de trecere a frontierelor. În cadrul aceluiași proiect, Serviciul Vamal a fost dotat și cu cele 10 mijloace de transport.
Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a spus că aceatsă donație a Uniunii Europene, în valoare de 1,3 milioane de euro, reflectă cooperarea de lungă durată cu Moldova în sprijinul controlului comun al frontierei cu Ucraina. Această asistență va sprijini Serviciul Vamal din Moldova, va juca un rol crucial în facilitarea comerțului și va permite menținerea securității și siguranței pentru toți oamenii care locuiesc în Republica Moldova. Sprijinul va consolida cooperarea dintre Moldova și Ucraina prin efortul lor comun de control la frontieră și va susține Moldova în procesul de aliniere a sistemului vamal la acquis-ul UE.
Lars Lönnback, șeful Misiunii OIM în Moldova, a remarcat că Serviciul Vamal trebuie să prioritizeze trei principii: reziliență, adaptare și integrare. Donația de generatoare vine să ajute Serviciul Vamal să activeze fără întrerupere. Prin implementarea proiectelor se încearcă adaptarea practicilor locale la standardele UE. Șeful misiunii OIM în Moldova a mai spus că UE va continua facilitarea acestor procese.