Mii de români şi-au luat rămas bun de la Adrian Păunescu
Ateneul Român, Biserica Boteanu, Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu din Bucureşti au fost neîcăpătoare pentru cei care au venit, duminică, să-şi ia rămas bun de la Adrian Păunescu. Scriitori, artişti, politicieni şi oameni simpli au vărsat lacrimi şi au aprins lumânări la catafalcul poetului, transmite corespondentul Info-Prim Neo de la Bucureşti.
Sâmbătă seara sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu a fost mutat de la sediul Uniunii Scriitorilor la Ateneul Român. Duminică, la ora 11.00, la Biserica Boteanua a fost oficiată o slujbă , după care catafalcul cu trupul neînsufleţit al poetului a pornit spre cimitirul Bellu.
Printre cei care au venit cu o lumânare să-l petreacă pe ultimul drum pe Adrian Păunescu au fost şi basarabeni. Cu toţii au avut de spus numai cuvinte frumoase despre poet. Şi-l amintesc un om puternic, deschizător de drumuri pentru generaţii întregi.
L-a plâns pe Adrian Păunescu şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, academicianul Mihai Cimpoi. “În cultura românească se creează un gol, care însă are ca replică un plin de poeme disperate şi cântece devenite şlagăre, un plin de dragoste faţă de Basarabia”, a spus scriitorul. „Adrian Păunescu a fost un mare prieten al lui Grigore Vieru şi această prietenie a avut loc sub semnul idealurilor unirii şi unităţii spaţiului românesc. Basarabia este foarte îndurerată. Este simbolic şi faptul că ultima călătorie a poetului a fost tot în Basarabia, locul pe care l-a iubit mai mult decât viaţa”, a mai spus preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.
“Este trist ceea ce se întâmplă. Adrian Păunescu pleacă la cele veşnice, dar rămâne opera lui, poemele pentru a fi citite şi evaluate”, spune poetul Valeriu Matei, prezent şi el la înmormântarea lui Adrian Păunescu. “Păunescu a fost ataşat de pământul pe care s-a născut, a scris mai multe poeme despre Basarabia, chiar şi-n perioada comunistă. A avut curajul să spună adevărul despre Mihai Eminescu, pactul Ribbentrop-Molotov şi pierderea Basarabiei”, a subliniat Valeriu Matei.
L-a petrecut pe ultimul drum pe Adrian Păunescu şi Raisa Vieru, soţia regretatului Grigore Vieru. Cu lacrimi în ochi îşi amintea despre prietenia celor doi poeţi. “Adrian Păunescu a fost cel mai bun prieten al lui Grigore Vieru. L-a susţinut în toate. Acum retrăiesc clipele de acum aproape 2 ani când ne-a părăsit şi Grigore Vieru. Trecerea în veşnicie a lui Adrian Păunescu e o mare durere şi pentru noi, basarabenii. În anii 80 tinerii din Moldova aşteptau cu sufletul la gură ziua de joi, când la Radio România se transmitea Cenaclul Flacăra pentru a asculta versuri, cântece şi limba română”, îşi aminteşte Raisa Vieru.
Soţia regretatului Grigore Vieru a mai spus că cel mai mult i-a unit pe aceşti doi poeţi Podul de Flori şi turneele în cadrul Cenaclului, împreună cu regretaţii Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. “Am cutreierat România şi Moldova în lung şi-n lat. Adrian Păunescu a fost stâlpul ocrotitor al Basarabiei. A avut întotdeauna uşile deschise pentru basarabeni şi le întindea o mână de ajutor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a mai spus Raisa Vieru.
“Adrian Păunescu a fost părintele meu spiritual”, a menţionat cantautorul Victor Socaciu. “Am lucrat mult împreună. Perioada cenaclului Flacăra a fost o perioadă prolifică pentru creaţia noastră. Zilele acestea România a pierdut cel mai mare patriot pe care l-a avut vreodată şi cea mai complexă personalitate”, a declarat interpretul.
În aplauzele a mii de oameni Adrian Păunescu a fost înmormântat aproape de Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, lângă Nichita Stănescu, George Coşbuc şi Marin Preda.