A suta aniversare a de la unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918) a fost marcată printr-o Mare Adunare Centenară în Piața Marii Adunări Naționale, la Chișinău. La Adunare, mii de persoane de pe ambele maluri ale Prutului au votat unanim, printr-o declarație – unirea Republicii Moldova cu România. De asemenea, au cerut Parlamentelor de la Chișinău și București să primească delegații ale Marii Adunări Centenare la ședința solemnă din 27 martie, iar Parlamentul de la București să adopte o decizie prin care să se implice pentru reîntregirea națională, transmite IPN.
Prin respectiva declarație, mulțimea prezentă în Piață, și-a mai luat angajamentul să participe la consultarea publică din municipiul Chișinău, care va avea loc în perioada 1-14 aprilie curent și să voteze pro unire. Ei s-au mai angajat să convoace Congresul Reîntregirii Neamului, la Iași, vechea capitală a Moldovei, în perioada 24-26 august, să continue manifestațiile pentru unire pe 1-2 septembrie și să dea de știre despre voința de unire la Bruxelles, între 24-26 septembrie, printr-o conferință internațională în Parlamentul European.
Președintele Asociației „UNIREA - ODIP”, Vlad Bilețchi, a spus că prezența într-un număr mare a oamenilor în Piața Marii Adunări Naționale demonstrează întregii lumi că Basarabia vrea unire. „Din păcate, propaganda și manipularea sovietică încă mai persistă în Republica Moldova, trebuie să depunem toate eforturile să combatem tot ce înseamnă ura față de unionism și România. Avem datoria ca în anul centenar să obținem o majoritate unionistă, atât în stradă, cât și în Parlament”, a spus Vlad Bilețchi.
„Privesc această mulțime și înțeleg că 27 de ani am fost mințiți, am fost mințiți că suntem puțini, slabi, că nu știm ce vrem, cum vrem, cum să o facem. Sunt 130 de localități care au votat deja unirea localităților lor cu România, sunt 20 la sută din toată Republica Moldova, 20 la sută au făcut deja unirea cu România”, a conchis președintele Mișcării civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu.
Președintele Blocului Unității Naționale „BUN”, Ion Leaşcenco a spus că, „dacă statul nu va face unirea atunci satul va face unirea”. „Cutreierând satele Moldovei am văzut cât de imperativă este unirea pentru ele. Satele și oamenii deznădăjduiți au nevoie să trăiască întră țară mai bună, într-o Românie mare. Să nu uităm că unirea cu România este al nostru cel mai mare ideal”, a spus Ion Leaşcenco.
George Simion, președintele platformei unioniste „Acțiunea 2012”, consideră că, actualmente, poporul trăiește clipe de mare cumpănă, de aceea trebuie să dea dovadă de puternicie.. „În aceste zile trebuie să rupem odată și pentru totdeauna hotarul de la Prut. Jos hotarul de la Prut! Aici sunt toți, inclusiv toate partidele, primarii care și-au dat mâna în fața oamenilor. Vrem să asculte parlamentele de la Chișinău și București că vrem unirea”, a adăugat George Simion.
Victor Grebenșicov, membru al Sfatului Țării 2, care a spus că a trăit mai mult timp în Siberia, s-a adresat în limba rusă reprezentanților minorităților etnice. „Haideți să ne gândim împreună. Atunci când rușii spun că își doresc să trăiască într-o Rusie unită, toți le răspund că este dreptul lor s-o facă. Atunci când ucrainenii spun că își doresc o Ucraină suverană, toți sunt de acord că e ceva firesc. De aceea, cred că minoritățile etnice trebuie să respecte dreptul vorbitorilor de limbă română de a trăi într-un stat național unitar. Cu atât mai mult că ei reprezintă 82% din locuitorii Republicii Moldova”, a spus Victor Grebenșicov.
Pe scena improvizată din Piața Marii Adunări Naționale au urcat și reprezentanți ai partidelor politice din Republica Moldova și România, oameni de cultură, dar și primari ai localităților care au semnat declarația simbolică de unire cu România. Petru Frunză, primar de Puhoi, Ialoveni a spus că în satul al cărui primar este, se dorește unirea, și localnicii au votat declarația de unire pentru că știu că România le asigură cetățenilor lor bunăstare și justiție echitabilă. Primarul de Puhoi consideră că localitățile se pot dezvolta doar prin reîntregirea țării. El a îndemnat autoritățile române să aprobe un plan prin care să fie expuși clar pașii pentru reîntregirea țării.
Vladimir Susarenco, primar de Sadova, Călărași spune că nu știe cum e să nu-ți dorești unirea cu România atunci când vorbești aceeași limbă, ai aceeași cultură, când România acordă burse românești sau când grădinița din localitate este reparată din fonduri românești. „Mă bucur că suntem peste 600 de sadoveni care își doresc unirea. Împreună vom face România mare”, a spus Vladimir Susarenco.
Ex președintele României, Traian Băsescu, a spus că, în anul 1989, sute de mii de oameni din Republica Moldova au luptat în Piața Marii Adunări Naționale pentru limba română, acum , tot acolo se cere Parlamentelor de la București și Chișinău, în cinstea centenarului unirii, să voteze din nou unirea. „Unii spun că e greu. Nu le e rușine? Acum 100 de ani românilor le-a fost mai ușor să facă unirea? Ba nu. Acum avem obligația să facem unirea pentru că suntem singura țară care încă mai există după voia lui Stalin și Hitler. Reîntregirea țării este o chestiune de demnitate națională. Unirea este cea de care are nevoie și Moldova și România”, a spus Traian Băsescu.
Un discurs a avut și fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Potrivit lui, așa cum locuitorii Berlinului au dat jos zidul de la Berlin, așa și moldovenii trebuie să dea jos zidul de la Prut. „Cerem unirea nu doar pentru pensii mai bune și o cale mai scurtă către UE, sau o viață mai bună. Unirea este și va fi idealul nostru, cel mai sfânt ideal după credința creștină. Unirea este icoana neamului românesc”, a menționat Dorin Chirtoacă.
În Piața Marii Adunări Naționale a fost și lidera PAS, Maia Sandu, ulterior, într-o postare pe o rețea de socializare, aceasta a spus că acum 100 de ani responsabilitatea de a lua o decizie și de a munci împreună pentru binele poporului a revenit înaintașilor. În prezent, e de datoria actualelor generații să acționeze pentru binele oamenilor și, uniți, să învingă.
Potrivit Poliției, tot duminică, 25 martie, a fost reținut un grup de 21 de tineri, echipați cu măști medicinale, măști antigaz, pumnale, cuțite și bate, care se îndreptau spre evenimentul desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, încercând să intre în mulțime. Aceștia au fost duși la Inspectoratul de poliție Buiucani pentru identificare și stabilirea tuturor circumstanțelor.
Poliția mai spune că la manifestație au participat 7 mii de oameni. Alte surse au operat cu cifre de 17 mii sau 20 de mii de participanți. Anterior, organizatorii au afirmat că sunt așteptați circa 100 de mii de participanți.