Orice teză şi antiteză pot fi soluţionate, prin identificarea unei soluţii comune şi a unui punct de vedere comun, într-un dialog paşnic. Atât, românofobia, cât şi rusofobia, sunt două sperietori impuse în societate, sunt două părţi ale aceleiaşi medalii, care sunt alimentate de către proiectele politice speculative. Opinia aparţine coordonatorului Platformei Obşteşti de Dialog „Statalitate – Moldova”, Mihail Lupaşco, şi a fost enunţată în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Unionişti, statalişti şi „nostalgici”: confruntare de idei privind dreptul şi capacitatea Republicii Moldova de a fi stat independent”, ediţia a 59-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în coproducţie cu Radio Moldova.
Mihail Lupaşco a declarat că reprezentanţii fiecărui concept – fie unionist, fie statalist, trebuie să lupte pentru visul său, dar trebuie să existe un dialog şi un climat sănătos pentru discuţii. În opinia sa, în aceste discuţii intră mai mulţi oameni, însă e nevoie să fie excluşi acei actori care speculează pe vectorii politici de dezvoltare, dezbină, aduc oamenii la sărăcie, fură etc.
Coordonatorul Platformei „Statalitate – Moldova” a declarat că chestiunea principală care trebuie abordată în societate, este cea cu referire la statalitatea Republicii Moldova, pentru că statalitatea stă la baza conturării graniţelor în regiune, iar orice mişcare a graniţei, poate aduce după sine situaţii conflictuale neprevăzute.
Cât ţine de ideea unionistă, Mihail Lupaşco consideră că aceasta poate fi soluţionată pe cale paşnică, prin discuţii calme, civilizate, pentru a evita utilizarea acestei idei în calitate de catalizator un catalizator pentru conflicte, incitarea spiritelor, opunere de rezistenţă, dar şi posibile speculaţii de care vor face uz actorii politici care propagă românofobia şi rusofobia. Potrivit lui, ca urmare a opiniilor expuse în contradictoriu, trebuie să se ajungă la un numitor comun. La fel, este necesară deplasarea de la extremităţi spre mijloc, spre un numitor comun şi chiar dacă această cale va lua mult timp, în schimb vor putea fi evitate situaţii neprevăzute.
Potrivit lui, doar astfel de discuţii ne vor ajuta să depăşim neînţelegerile. Toate părţile din societate trebuie să-şi exprime opinia, dar totul trebuie să aibă loc într-un dialog paşnic.
Dezbaterile publice cu tema „Unionişti, statalişti şi „nostalgici”: confruntare de idei privind dreptul şi capacitatea Republicii Moldova de a fi stat independent”, este ediţia a 59-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.