Republica Moldova a scăpat de dependența energetică totală față de Federația Rusă, și-a diversificat sursele de energie și și-a crescut considerabil exporturile pe piața Uniunii Europene. Declarațiile aparțin deputatului PAS, Mihail Druță, și au fost făcute în cadrul dezbaterii publice la tema „Ce urme au lăsat „doi ani de pași hotărâți pe calea europeană?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit parlamentarului, guvernarea PAS a reușit să mențină un nivel decent de trai pentru cetățeni, în condițiile unor crize energetice și inflaționiste fără precedent, generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Deputatul PAS, Mihail Druță, spune că economia Republicii Moldova are mult de suferit din cauza războiului din Ucraina, fapt ce influențează și calitatea vieții oamenilor. Potrivit reprezentantului puterii, Republica Moldova a reușit să facă față crizelor multiple generate de război grație suportului partenerilor externi.
„Sigur, există influența războiului în situația noastră social-economică. Războiul a ridicat un zid între Europa și lumea slavă, cea mai mare parte a statelor CSI. Și doar Moldova noastră micuță se află lângă zid dinspre Răsărit. Transportul unui camion cu fructe din Moldova în Rusia, până la război, costa 2 mii de dolari. După declanșarea războiului, din cauze multiple, costul aceluiași camion s-a ridicat la 12 mii de dolari. Asta influențează situația economică și socială din țară. Noi ne-am fi prăbușit ca formațiune statală fără sprijinul solidar al Uniunii Europene. Să ne amintim platforma creată la inițiativa României, cu participarea Franței și Germaniei, care ne-a salvat în momente critice, ne-a ajutat să procurăm resurse energetice și să menținem la suprafață viața economică”, a spus deputatul PAS, Mihail Druță.
Deputatul PAS spune că în cei trei ani de mandat guvernarea a reușit să diversifice sursele de energie, obținând independența energetică a țării. De asemenea, potrivit lui Mihai Druță, grație eforturilor instituțiilor statului, s-a reușit stoparea creșterii galopante de prețurilor, rata inflației fiind redusă până la 4,5%.
„Noi am reușit lucruri incredibile pe durata ultimelor 30 de ani. Noi am scăpat de dependența totală față de resursele energetice din Rusia, am căpătat independența energetică salvatoare, am reușit să diversificăm sursele de asigurare cu energie electrică, am reușit să ne conectăm la sistemul european de energie electrică. Am menținut un nivel de viață decent al cetățenilor. În 2021 a început inflația până s-a ajuns la o inflație de 34%, dar această inflație a fost coborâtă datorită măsurilor întreprinse de Banca Națională și guvernare, în colaborare, la nivel de consultanță, cu structurile europene. Acum inflația este de 4,5%, e o rată mai joasă decât indicele inflației din țările din regiune. 65% din exporturile Republicii Moldova merg acum în țările Uniunii Europene. Asta înseamnă siguranță și stabilitate”, a mai spus reprezentantul guvernării PAS.
Deputatul PAS recunoaște că reforma justiției dă multe bătăi de cap societății, însă menționează că guvernarea a reușit să demareze procesul de curățare a sistemului prin instituirea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor.
„Perioada pentru reforma justiției nu s-a încheiat. Este un proces care continuă. El nu poate fi grăbit din punct de vedere tehnic, al procedurilor juridice. Albania a încercat să grăbească acest proces și sistemul lor de justiție a intrat în colaps. La ei nu funcționa nicio judecătorie și nicio procuratură. La noi, starea la zi nu ne permite să tragem concluzia că nu s-a făcut nimic. Cât de cât, dar s-a făcut. Cât s-a făcut, trebuie s-o spună un arbitru extern”, a menționat Mihail Druță.
Dezbaterea publică la tema „Ce urme au lăsat „doi ani de pași hotărâți pe calea europeană?” este ediția a 301-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția de presă IPN organizează acest ciclu de dezbateri cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.