Mihai Volontir a fost condus pe ultimul drum

Maestrul Mihai Volontir a fost condus pe ultimul drum. Corpul neînsufleţit al actorului a fost adus, în această dimineaţă, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” pentru ceremonia de rămas bun. La eveniment au participat personalităţi politice, culturale şi ştiinţifice ale Republicii Moldova.

Cei prezenţi la ceremonia de rămas bun şi-au exprimat tristeţea legată de trecerea în nefiinţă a actorului. „Maestre Mihai Volontir, dumneavoastră aţi demonstrat lumii că poporul nostru este un popor ce merită respectul tuturor. Vă mulţumim pentru bunătate, pentru faptul că prin exemplul propriu ne-aţi învăţat să fim mai buni şi mai oneşti”, a menţionat preşedintele Uniunii Teatrale a Republicii Moldova, Sandu Grecu.

„Nu credeam că voi ajunge în clipa în care să realizez că nu o să ne mai vedem niciodată. Împreună am făcut lucruri frumoase, am muncit cot la cot pentru viitorul ţării noastre. Acum ai părăsit-o, ai lăsat-o orfană această ţară”, a spus actorul Ion Ungureanu.

„Petrecem astăzi pe ultimul drum pe unul dintre cei mai vrednici fii ai neamului nostru. Maestrul Mihai Volontir este o personalitate care era de profesie şi credinţă OM. O legendă vie alături de care am avut norocul să trăim, care are merite deosebite şi în alte domenii, cum ar fi muzica, politica şi ştiinţa. Prin teatru, muzică şi film, Volontir a schimba mentalităţi şi destine. Prin rolurile lui a devenit un model de omenie şi dragoste de neam”, a specificat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca.

La ceremonia de rămas bun au participat şi politicienii din fruntea ţării. „Viaţa asta-i scrută tare, cânta maestrul. Cuvinte pe care ajungem să le înţelegem doar atunci când pierdem asemenea personalităţi remarcabile. Aş vrea să continuăm să vorbim despre maestru la prezent. Mihai Volontir a jucat peste 120 de roluri în pelicule cinematografice cunoscute în întreaga lume. Astăzi urcă spre cer o stea – maestrul Mihai Volontir, pe care niciodată nu o să-l uităm. El va rămâne mereu în viaţa noastră”, a menţionat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Am sentimentul că am rămas toţi orfani. Mihai Volontir este un stâlp al naţiunii noastre. El a iubit cu toată dăruire arta, teatrul, poporul şi ţara sa. El a fost consacrat până la dăruire totală patriei noastre chiar dacă a avut foarte multe oferte de a merge în alte ţări, mai mari şi mai bogate, dar a preferat să rămână acasă... Maestrul a rămas un simbol şi o virtute a naţiunii noastre”, a pomenit prim-ministrul Valeriu Streleţ.

„Cuvintele sunt puţine pentru a reda suferinţa clipei de despărţire cu marele om şi actor, Mihai Volontir. Viaţa lui Volontir este o lecţie pentru noi, o lecţie cum poţi să păstrezi pentru o viaţă omenia, modestia, dragostea şi fidelitatea pentru o femeie, pentru o scenă, pentru un oraş şi cum poţi păstra respectul pentru un popor”, a vociferat ministrul culturii, Monica Babuc.

Fostul preşedinte al Moldovei, Mircea Snegur, şi-a amintit cum a lucrat împreună cu Mihai Volontir în primul parlament al Republicii Moldova. „ Mihai Volontir a fost deputat în parlamentul anilor 1990 şi a luptat pentru viitorul prosper ţării noastre. El a fost un om bun, cu suflet mare, săritor la nevoie, un adevărat patriot. El a fost cunoscut în întreaga fostă Uniune Sovietică şi în întreaga lume. Plecarea lui Volontir dintre noi a este o pierdere irecuperabilă”, a adăugat Mircea Snegur.

Mihai Volontir îşi va dormi somnul de veci la Cimitirul Central din strada Armenească. 17 septembrie a fost declarată Zi de doliu naţional, în semn de profundă durere cauzată de trecerea în eternitate a remarcabilului actor, promotor activ al valorilor naționale și culturale, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, regizor și interpret de muzică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.