Mihai Tîrșu: Moldova trebuie să dezvolte capacitatea infrastructurii electrice pe interior

Republica Moldova trebuie să dezvolte capacitatea infrastructurii electrice pe interior dacă planifică să treacă la consum major de energie electrică. Acest lucru e necesar mai ales din partea de nord spre centru, deoarece acolo este mai slabă infrastructura electrică. Declarații în acest sens au fost făcute de Mihai Tîrșu, directorul Institutului de Energetică al Universității Tehnice din Moldova, în cadrul dezbaterii publice „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic”, organizată de Agenția de presă IPN.

Mihai Tîrșu a declarat că există un proiect în derulare, prin care Institutul va încerca să studieze cum va evolua consumul de energie electrică, având în vedere că se trece de la consum pe gaze sau alt combustibil, la consum de energie electrică. Se va încerca identificarea regiunilor unde crește consumul, în ce regiune a Moldovei și se va încerca prioritizarea consumurilor. De asemenea, se va încerca să se identifice care ar fi etapele de dezvoltare a infrastructurii electrice în Moldova, astfel încât către 2050 să se poată trece integral la consumul de energie electrică.

Directorul Institutului de Energetică al Universității Tehnice din Moldova a remarcat că din punctul de vedere al consumatorului este cel mai important prețul final pe care-l achită pentru gazele naturale, deoarece în mod firesc consumatorul vrea mereu cel mai mic preț. Pentru a obține cel mai mic preț, cea mai bună cale e concurența între furnizori. În opinia sa, atunci când se oferă posibilitatea ca la infrastructura de transport să aibă acces orice furnizor dorește, apare concurența în tot sensul cuvântului și câștigă cel care oferă cel mai bun preț.

El spune că se văd acțiunile ministerului de profil pentru a pune în practică concurența loială și el le salută. Totodată, vede interesul companiilor. Apar și conflicte între cele care nu câștigă un concurs sau altul, dar într-un final se bucură consumatorul când plătește un preț mai mic. Odată cu apariția mai multor furnizori există și un nivel mai înalt de securitate energetică, dar și se creează o predictibilitate privind asigurarea cu resurse energetice.

Mihai Tîrșu consideră că integrarea în sistemul energetic european al Republicii Moldova către 2025 e posibilă, deoarece practic majoritatea pachetelor legislative care urmau a fi dezvoltate în acest sens sunt pe ultima sută de metri. El afirmă că aceasta va oferi multe posibilități pentru consumatori casnici și oamenii de afaceri.

Cât privește costurile pentru un metru cub de gaze, el crede că e vorba mai mult despre o problemă a guvernării ca veniturile populației și costurile pentru resursele energetice să fie echilibrate.

Dezbaterea publică  este prima ediție din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare . Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE