Rusia nu prezintă un pericol militar iminent la adresa Republicii Moldova. Declarația aparține șefului diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru presa din România. Potrivit lui Mihai Popșoi, eurointegrarea Republicii Moldova până în anul 2030 este un deziderat realist, iar regiunea transnistreană poate fi atrasă în câmpul constituțional al țării prin oferirea avantajelor economice. Potrivit lui Mihai Popșoi, cetățenii din stânga Nistrului fac diferența dintre un spațiu al păcii și prosperității și unul al războiului, transmite IPN.
„Când vine vorba de integrarea regiunii în câmpul constituțional al Republicii Moldova, consens există. Inclusiv Federația Rusă a recunoscut la nivel internațional integritatea teritorială a Republicii Moldova. E adevărat, avem problema prezenței trupelor ruse ilegale, angajamentul Rusiei de la Summit-ul de la Istanbul din 1999 nu este respectat. Dar cetățenii de acolo, foarte mulți dintre ei, înțeleg că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este alături de România. Cetățenii înțeleg unde este prosperitate, pace, liniște și unde este război și încălcarea drepturilor omului. Cetățenii discern aceste lucruri. În contextul actual, trebuie să atragem cetățenii din stânga Nistrului cu avantaje economice”, a spus Mihai Popșoi în cadrul unui interviu pentru presa de la București.
În același context, ministrul de externe a menționat că în prezent Rusia nu prezintă un pericol militar pentru Republica Moldova, iar prioritatea guvernării de la Chișinău este consolidarea capacităților de apărare și sporirea rezilienței instituțiilor statului. „Rusia nu este o amenințare iminentă pentru Republica Moldova grație efortului și sacrificiului enorm al vecinilor și prietenilor noștri ucraineni. În primele zile de invazie, această amenințare era cât se poate de reală. Vom continua să creștem capacitățile noastre de apărare, în măsura posibilităților bugetare și să construim relații și parteneriate de securitate cu toți partenerii noștri. La un moment dat, Rusia va recunoaște realitatea și va trebui să-și îndeplinească obligațiunile asumate la nivel internațional”, a explicat ministrul de externe.
Mihai Popșoi a efectuat în România prima vizită oficială în calitate de ministru al afacerilor externe. La București a avut întrevederi cu omologul său român, Luminița Odobescu. De asemenea, s-a întâlnit cu premierul României, Marcel Ciolacu, cu președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă și cu președintele Comisiei pentru politică externă, Senatul României, Titus Corlățean.