Lista sancțiunilor internaționale ar putea fi extinsă. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, potrivit căruia partenerii externi ai țării examinează posibilitatea extinderii listei de sancțiuni sau limitarea spațiului de manevră pentru persoanele care sunt deja sancționate. Mihai Popșoi spune că sprijinul comunității internaționale în acest sens este important, însă responsabilitatea majoră revine instituțiilor de drept din Republica Moldova, care trebuie să penalizeze persoanele ce subminează securitatea statului, notează IPN.
Șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, spune că partenerii internaționali ar putea în curând anunța un nou pachet de sancțiuni aplicate persoanelor care subminează securitatea Republicii Moldova. Mihai Popșoi spune că intenția partenerilor externi este una nobilă și are menirea de a proteja Republica Moldova de acțiuni destabilizatoare.
„Gruparea criminală organizată „Șor” este deja sancționată de către comunitatea internațională. Cel mai probabil vor fi extinse sancțiunile existente. Vor fi analizate și alte persoane care reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Partenerii noștri doresc să ne ajute și deja au făcut-o prin reducerea spațiului de manevră pentru aceste personaje. Dar e de responsabilitatea autorităților noastre, a instituțiilor de drept, să se asigure că cetățenii sunt protejați de aceste influențe meschine și de impactul lor destabilizator. Partenerii internaționali ne pot ajuta, dar acest sprijin este unul facultativ, instituțiile noastre trebuie să acționeze”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Mihai Popsoi spune că sancțiunile internaționale, aplicate persoanelor certate cu legea din Republica Moldova, limitează posibilitatea organizării unor acțiuni subversive. Potrivit vicepremierului, aceste sancțiuni reprezintă un semnal pentru instituțiile de drept din Republica Moldova să acționeze pentru a proteja securitatea națională și pentru a nu permite perturbarea proceselor democratice.
„Există o serie de persoane și entități juridice, așa cum a fost și în ultimul pachet de sancțiuni. Rămâne la latitudinea partenerilor noștri să evalueze și să anunțe aceste sancțiuni. E cert că ei sunt bine intenționați și doresc să ne ajute, dar până la urmă noi trebuie să fim cei care ne asigurăm securitatea și instituțiile de drept din Republica Moldova trebuie să-și facă treaba și să-i atragă la răspundere pe cei care îi nedreptățesc pe cetățenii Republicii Moldova sau care subminează securitatea statului nostru” a mai spus ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.
La 12 iunie, Statele Unite ale Americii au anunțat includerea în lista sancțiunilor a bașcanului autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul. Includerea în lista de sancțiuni înseamnă interdicția de a intra pe teritoriul SUA, interdicția de a efectua tranzacții cu persoane din SUA, de a primi fonduri, bunuri sau servicii din această țară. Evghenia Guțul a fost sancționată de SUA pentru „complicitate activă cu oligarhul fugar, condamnat penal, Ilan Șor”.