Mihai Popșoi: Anul 2018 a fost un an al regreselor și oportunităților ratate

Anul 2018 a fost un an al regreselor, al oportunităților ratate, un an al dezamăgirilor. Cea mai mare a fost dezamăgirea în relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care a rezultat de pe urma problemelor, în mare parte, din justiție și din domeniul electoral. Opinia a fost exprimată de Mihai Popșoi, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, la dezbaterile publice cu tema: „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, ediția a 99-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

„Furtul miliardului, care a devenit arhicunoscut în întreaga lume, rămâne să fie investigat formal. Or, unul din figuranții principali ai acestui caz, conform investigației Kroll, și anume domnul Șor, se află și astăzi în libertate. Ba mai mult, are un partid politic pe care cheltuiește sume enorme de bani în speranța că va ajunge în Parlament, va primi imunitate parlamentară și va continua să presteze servicii clientelare patronului său politic, domnului Plahotniuc. Or, aceste lucruri nu sunt pe placul nici al cetățenilor Republicii Moldova, nici al partenerilor europeni ai țării noastre, care doresc în mod sincer binele Republicii Moldova și propășirea țării noastre în năzuința sa de a deveni membru al Uniunii Europene”, a opiniat Mihai Popșoi.

Referindu-se la modificarea sistemului electoral, vicepreședintele PAS a spus că votul mixt a fost promovat în pofida tuturor criticilor și rezervelor formulate de un număr mare de partide politice din țară, dar și de partenerii externi – Comisia de la Veneția, OSCE, UE, din SUA, care unanim au condamnat schimbarea sistemului electoral și lipsa consensului național. Potrivit lui, această modificare avantajează vădit Partidul Socialiștilor și, pe alocuri, Partidul Democrat. De asemenea, oferă o influență sporită oamenilor cu bani și subminează reprezentativitatea și procesul democratic în ansamblu.

Potrivit lui Mihai Popșoi, niciun alt eveniment nu a scos în vileag cât de putredă este situația din Republica Moldova cum a făcut-o invalidarea alegerilor noi din Chișinău, câștigate de către opoziția pro-europeană. Printre evenimentele rușinoase Mihai Popșoi a punctat și expulzarea profesorilor turci, iar spre sfârșitul anului – numirile dubioase într-un șir de funcții importante. Potrivit vicepreședintelui PAS, guvernarea moldovenească tot mai mult și mai mult promovează așa-zisul „model rusesc” sau „model al lui Putin”, în care promite cetățenilor o oarecare creștere economică în schimbul renunțării la drepturile democratice și civile. Or acest lucru este inacceptabil pentru un stat democratic și care dorește a fi european.

Referindu-se la inițiativa partidului de guvernământ de a organiza un referendum consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare, Mihai Popșoi spune aceste lucruri fac parte din manevra de a deturna atenția cetățeanului în ziua scrutinului de la nereușitele PDM și ale liderului formațiunii, Vlad Plahotnicuc. „Alegerile care urmează vor fi o ultimă șansă pentru Republica Moldova să revină la normalitate, este ultima șansă de a salva cursul de integrare europeană, pentru că altfel alunecăm spre modelul rusesc”. Mihai Popșoi afirmă că blocul ACUM are toată determinarea de a asigura în continuare vectorul european și, în speranța că vor fi asigurate cât de puțin alegeri libere și corecte, mizează pe un rezultat foarte bun și pe victorie.

Dezbaterea „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.