Mihai Isac: Hamas folosește spitale și școli finanțate de ONU drept centre de comandă

Statul Israel are dreptul la apărare și la existență, iar Hamas folosește școli și spitale finanțate din bani occidentali drept centre de comandă și depozite de muniții. Declarațiile aparțin analistului de politică externă, Mihai Isac, și au fost făcute în cadrul dezbaterii publice la tema: „Omenirea între Terorism, Compasiune și Interese”, organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, războiul dintre Israel și militanții Hamas este divizat într-un război de suprafață și un război subteran, notează IPN.

Potrivit analistului de politică externă, Mihai Isac, teroriștii Hamas și-au creat fortificații subterane sofisticate, folosesc populația civilă drept scut și obiective de infrastructură socială drept centre de comandă militară.

„Dreptul la apărare al statului Israel nu poate fi negat. Dreptul la existență nu poate fi negat sub nicio formă. Hamas în loc să folosească banii primiți pentru bunăstarea propriei populații, i-a folosit pentru crearea unei infrastructuri teroriste și pentru loializarea unei părți a populației. De exemplu, familiile teroriștilor sinucigași primesc finanțări pe viață și această finanțare este cu atât mai mare cu cât numărul de victime israeliene este mai mare. Hamas folosește spitale și școli finanțate de ONU drept centre de comandă, de depozitare de muniții, de menținere a ostaticilor și de cazarmare a propriilor militari. Iar o parte a populației, de bunăvoie, din cauza propagandei sau forțată de împrejurări, este nevoită să stea acolo”, a spus analistul de politică externă, Mihai Isac.

Potrivit expertului, statul Israel face apel în repetate rânduri către populația civilă să părăsească zona, însă din cauza îndoctrinării mulți palestinieni aleg benevol să fie parte a războiului.

„Statul Israel sună pe telefoanele cetățenilor palestinieni sau le trimite mesaje pentru a le spune să plece de acolo. Ceea ce vedem în Gaza este un război de suprafață și vedem clădiri distruse, dar mai este un război subteran. Ceea ce a făcut Hamas-ul a fost construirea unui sistem imens de fortificații. Din punct de vedere militar este foarte greu să duci această luptă în bunkere. Statul Israel, pentru a-și proteja și soldații proprii, folosește mijloace militare avansate, cum ar fi bombele care distrug bunkerele, pentru a distruge infrastructura subterană a Hamas-ului”, a mai spus expertul Mihai Isac.

Dezbaterea la tema:
„Omenirea între Terorism, Compasiune și Interese”, este ediția a 293-a din ciclul de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.