Republica Moldova trebuie să profite de conjunctura internațională și să insiste ca problema transnistreană să fie parte a pachetului de negocieri dintre Occident și Rusia privind pacea din Ucraina. Opinia aparține doctorului în istorie, ex-ambasadorului Mihai Gribincea, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Factorul rusesc în conflictul transnistrean: trecut, prezent și viitor”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit istoricului, odată cu încheierea războiului din Ucraina, Kievul nu va accepta trupe ruse în spatele său, iar Chișinăul trebuie să profite de această situație și să insiste pe soluționarea conflictului transnistrean.
Istoricul Mihai Gribincea a explicat că autoritățile constituționale de la Chișinău ar trebui să schimbe abordarea față de conflictul transnistrean, să declare acest teritoriu, oficial, ocupat de Rusia și să negocieze direct cu Moscova retragerea trupelor din stânga Nistrului.
„Eu am o abordare mai radicală. Cred că Republica Moldova procedează greșit încercând să negocieze cu Tiraspolul. Regimul din Transnistria a fost creat de Rusia, Transnistria este un teritoriu ocupat de Rusia, în fruntea acestei regiuni sunt cetățeni ruși. Și atunci apare întrebarea: de ce negociem cu Transnistria și nu negociem cu Moscova? La Istanbul s-a obținut o decizie favorabilă Moldovei prin care Rusia era obligată să-și retragă trupele din Transnistria, noi așa ar trebui să folosim și problema negocierilor cu Tiraspolul. Pentru a ajunge la această etapă, Parlamentul Republicii Moldova trebuie să declare Transnistria teritoriu ocupat de Rusia, așa cum a făcut Georgia, doar că ei recunosc că au făcut-o cu întârziere, după ce Abhazia a fost ocupată de trupele ruse în 2008. Ei au adoptat o lege privind teritoriile ocupate și așa ar trebui să procedeze și Republica Moldova, să adopte o lege cu privire la teritoriul ocupat – Transnistria și de aici să urmeze toate consecințele. Dacă este un teritoriu ocupat de Rusia, trebuie de discutat cu Rusia”, a spus ex-ambasadorul, istoricul Mihai Gribincea.
Potrivit diplomatului, într-o perspectivă nu foarte îndepărtată pot fi create condiții favorabile reglementării conflictului transnistrean. Mihai Gribincea spune că autoritățile de la Chișinău trebuie să insiste pe lângă cancelariile occidentale astfel încât subiectul transnistrean să fie inclus în pachetul de negocieri privind pacea din Ucraina.
„În viitorul apropiat noi vom avea o fereastră de oportunitate ca să punem problema conflictului transnistrean și a trupelor ruse, atunci când se va încheia o pace sau un armistițiu între Rusia și Ucraina. Problema Transnistriei trebuie să fie parte a pachetului de discuții dintre Occident și Rusia privind Ucraina, iar Transnistria să fie parte a acestui pachet. Nu cred că Ucrainei îi va conveni ca, încheind un armistițiu, să rămână cu trupe rusești în spatele ei și o regiune controlată de Rusia. Cred că șanse sunt, dar nu știu dacă autoritățile fac ceva în acest sens. Acum ar trebui să facem demersuri în diferite capitale ca problema transnistreană să fie parte a pachetului de soluționare a crizei din Ucraina. Nu cred că pentru Ucraina ar fi acceptabil să aibă o regiune controlată de Rusia în spate”, a mai spus istoricul.
Diplomatul a explicat că Chișinăul ar trebui să renunțe oficial la formatul de negocieri 5+2, care și-a demonstrat ineficiența. Formatul include Chișinăul și Tiraspolul drept părți implicate în conflict. OSCE, Federația Rusă și Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană și SUA au statut de observatori.
„De când nu se mai întâlnesc membrii formatului 5+2? Acest format și-a arătat lipsa de eficiență. Acum Rusia, una dintre părți, fiind un stat agresor în raport cu Ucraina, nu mai putem vorbi de un format 5+2. Evident, Rusia este interesată să revigoreze acest format, dar Chișinăul ar face o mare greșeală, dacă ar accepta asta. Noi trebuie să declarăm oficial că acest format 5+2 nu mai este acceptabil pentru Republica Moldova și să căutăm alte forme de a negocia soarta Transnistriei. Noi acum trebuie să profităm de conjunctura internațională în care să se țină cont și de interesele noastre”, a explicat istoricul Mihai Gribincea.
Dezbaterea publică la tema „Factorul rusesc în conflictul transnistrean: trecut, prezent și viitor” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.