Mihai Godea: Acordul de Alianţă se poate limita la un singur punct: implementarea Acordului cu UE

Partidele care doresc crearea majorităţii parlamentare şi constituirea unei alianţe de guvernământ, practic, nu au ce negocia, în documentul de constituire trebuie să se regăsească o singură propoziţie: „Ne angajăm să implementăm Acordul de Asociere cu UE”. Opinia aparţine lui Mihai Godea, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, politicianul fiind de părere că actuala guvernare nu este în stare să implementeze acest acord. Mihai Godea s-a exprimat în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Mihai Godea consideră că situaţia din Republica Moldova este atât de proastă din motivul că societatea este răbdătoare şi a demonstrat că poate înghiţi orice abateri de la normă ale celor de la putere. „Noi vedem acum o reglare de conturi grotescă, mizerabilă, la vârful puterii, care se exprimă prin şantaj, ameninţare, abuz, şi cetăţeanul cred că are o atitudine corectă, considerând că nu are ce căuta în această reglare de conturi”, a spus politicianul.

Cât ţine de negocierea formării unei coaliţii de guvernare, Mihai Godea consideră că în acordul de constituire trebuie să fie o singură propoziţie: „Ne angajăm să implementăm Acordul de Asociere cu UE”. Despre ce altfel de înţelegeri poate fi vorba decât partajarea funcţiilor? Nu există remedii împotriva lipsei de transparenţă, care este caracteristică negocierilor, fiindcă nu avem politicieni care să gândească la stat. Eu consider că este nevoie de o relansare a clasei politice. Nici nu mai ai ce asana în câmpul politicii moldoveneşti, trebuie de resetat, de regândit totul. Alegerile anticipate ar putea aduce o anumită curăţire, dar nici acestea nu pot rezolva multiplele probleme cu care se confruntă clasa politică din Moldova. Totul este putred până la măduva oaselor, începând de la politicieni şi până la societatea civilă”, a specificat preşedintele PAD.

Mihai Godea are mari dubii că partidele de la guvernare sunt capabile să implementeze Acordul de Asociere cu UE. „Condiţiile sunt vitrege, foarte dure pentru partidele extraparlamentare, resursele sunt aproape inexistente. Cred că este momentul ca societatea civilă în totalitatea ei să-şi asume rolul de a fi mediator în societate. Îmi răsare în memorie evenimente protestatare care erau conduse de funcţionari, inclusiv în Slovacia. Cred că este şi la noi aşa ceva, printre toate tentaculele oligarhice, printre tot ce au reuşit să acapareze, ei nu au reuşit să privatizeze viaţa oamenilor şi de aceea se poate de reuşit”, a conchis politicianul.

Dezbaterile publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare” sunt ediţia a 45-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE