Mihai Ghimpu şi Marian Lupu nu exclud calea unui referendum pentru modificarea art. 78
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, liderul partidului Liberal (PL) şi preşedintele Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, revin la ideea modificării art. 78 pe calea unui referendum. Marian Lupu a declarat că această idee este încurajată, mai nou, chiar şi de către reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, care recent au avut întrevederi cu alianţa de guvernare şi opoziţia comunistă la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
„Dacă unii erau mai ascultători, noi am fi rezolvat problema până la 16 iunie (dată la care se împlineşte un an de la dizolvarea parlamentului trecut – n. r.)”, a declarat Mihai Ghimpu.
Liderul PDM, Marian Lupu, spune că nu contează calea modificării art. 78 (de alegere a şefului statului) – fie în parlament, fie prin referendum. „Ambele variante sunt acceptabile. Important este să se ajungă la o modificare a art. 78, care va asigura o eliminarea posibilelor blocaje politice pentru viitor”, a spus Marian Lupu.
Potrivit liderului democrat, Consiliul Europei a propus alegerea preşedintelui ţării prin organizarea a două tururi în parlament (în ambele cazuri cu 61 de voturi). Iar în caz de eşuare a acestor tentative, şeful statului să fie ales direct de către popor. „Această variantă însă nu a fost acceptată de către comunişti. Dacă voi auzi că PCRM acceptă această variantă propusă de Consiliul Europei, eu mă pronunţ pentru un dialog în cadrul parlamentului pentru a nu transforma criza în una cronică şi să găsim soluţii cât mai rapid”, a subliniat liderul democrat.
„Noi avem o scrisoare a Curţii Constituţionale care spune că modificarea oricărui articol din Constituţie poate fi făcută atât pe cale parlamentară, cât şi pe cale de referendum, cu excepţia subiectelor ce vizează neutralitatea, integritatea şi suveranitatea ţării, în restul cazurilor portiţa este deschisă”, menţionează Marian Lupu.
AIE a discutat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi despre semnarea unui acord politic între guvernare şi opoziţie, prin care părţile se angajează în etapa postelectorală în noul parlament să voteze amendarea art. 78. Este o cale posibilă, menţionează Lupu, dar care are carenţe la garanţii, pentru că nu se ştie dacă actorii politici se vor ţine de cuvânt sau nu. „Calea de referendum are un mare avantaj – poate să ofere modificarea art. 78 înainte de alegeri parlamentare”, a mai spus în context Marian Lupu.
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că o condiţie a PCRM este anularea decretului prezidenţial din 14 decembrie 2009, prin care a dispus constituirea Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar. „Ce are examinarea crimelor regimului comunist cu modificarea Constituţiei? De ce vin ei cu condiţii? Toate acestea demonstrează că ei se simt cu musca pe căciulă. În acest caz, ori să îşi schimbe căciula, ori secera şi ciocanul”, a declarat Mihai Ghimpu.
„Democraţia înseamnă hotărârea majorităţii. Noi avem majoritatea şi noi vom lua decizia care să soluţioneze problema crizei constituţionale”, a spus preşedintele. Întrebat dacă legislativul va fi dizolvat în termen de 3 luni, aşa cum presupun comuniştii, Mihai Ghimpu a declarat că vor examina circumstanţele dizolvării într-un timp rezonabil. „Comuniştii se grăbesc să îşi reducă mandatele, după alegeri ei nu vor mai avea 43 de mandate. De data asta nu ei decid, ei au decis timp de 8 ani, să mai aştepte”, a mai spus preşedintele.
Vineri, 21 mai, PCRM a făcut publică o declaraţie în care se menţionează că formaţiunea este gata să semneze un angajament politic. Totodată, PCRM a acuzat AIE că blochează consensul politic şi dezinformează experţii Consiliului Europei.