Mihai Ghimpu: „Când vom avea o televiziune publică?”
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu s-a arătat nemulţumit de faptul că nu a văzut în buletinul de ştiri „Mesager” de la postul naţional de televiziune Moldova 1 ştire despre vizita sa de lucru din Georgia, pe care a efectuat-o în perioada 15-17 august, transmite Info-Prim Neo.
Mihai Ghimpu şi-a exprimat nemulţumirea în emisie directă în cadrul ediţiei speciale a emisiunii „Politica în direct”, care a avut loc în seara zilei de miercuri, 18 august. „Vizita mea în Georgia a fost foarte bună şi cetăţenii trebuiau să vadă lucrul acesta”, a spus preşedintele, întrebând prezentatorul emisiunii „când vom avea o televiziune publică?”.
În contextul înţelegerilor privind colaborarea dintre Moldova şi Georgia, stabilite de către Mihai Ghimpu şi omologul său Mihail Saakashvili, preşedintele interimar a spus că a remarcat reuşite sociale şi economice ale Georgiei, care s-au realizat în ultimii ani. „Am avut timp să discut cu preşedintele Saakashvili, am înţeles că fără reformă nu poţi obţine o bunăstare. Cetăţenii noştri trebuie să înţeleagă acest lucru”, a menţionat Mihai Ghimpu.
Preşedintele nu a răspuns însă clar dacă a discutat sau nu cu Mihail Saakashvili şi despre organizaţia GUAM, care nu s-a mai reunit din 2007, după cum scria presa rusă imediat după întrevederea celor doi şefi de stat.
Mihai Ghimpu s-a arătat nemulţumit de faptul cum a interpretat presa rusă vizita sa în Georgia, inclusiv tema GUAM. „De unde ştie presa rusă ce am discutat eu cu preşedintele Saakaşvili despre GUAM?”. Însă nu a precizat ce a întreprins ca să asigure o reflectare adecvată cel puţin de către presa propriei ţări. Serviciul de presă al preşedintelui a difuzat un comunicat în stil oficial, fără prea multe detalii, despre rezultatele vizitei la sfârşitul zilei de 17 august.
Mihai Ghimpu s-a aflat în Georgia în perioada 15-17 august. Împreună cu preşedintele georgian, Mihai Ghimpu a vizitat şi tabăra de vară din Anaklia, unde se află în vacanţă cei peste 120 de copii din familiile sinistrate din Republica Moldova, odihna cărora a fost organizată de autorităţile de la Tbilisi.
Pe lângă organizarea odihnei celor peste 120 de copii, Georgia a decis să construiască pentru sinistraţii din Moldova 10 case de locuit şi o grădiniţă de copii. În afară de aceasta autorităţile de la Tbilisi au transmis Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale 10 bărci mobile şi tot atâtea pompe pentru pomparea apei, care au fost utilizate în timpul luptei cu consecinţele inundaţiilor.