Mihai Ghimpu a dispus studierea consecinţelor regimului comunist din R. Moldova
A fost constituită Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova. Un decret în acest sens a fost emis de către preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, joi, 14 ianuarie, transmite Info-Prim Neo cu referire la serviciul de presă al preşedinţiei.
„Declaraţia de Suveranitate din 23 iunie 1990 şi Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991 au însemnat pentru R. Moldova nu doar înlăturarea regimului comunist totalitar, dar şi şansa edificării unei societăţi democratice. Deşi în aceste aproape două decenii R. Moldova a înregistrat progrese pe calea edificării statului de drept şi integrării în Uniunea Europeană, ea rămâne şi astăzi un stat ce nu cunoaşte adevărul despre regimul comunist totalitar din istoria sa”, se menţionează în document.
În decret se mai spune că informarea obiectivă şi multilaterală a societăţii despre aceasta este imperios necesară pentru ca generaţiile născute în perioada postcomunistă să cunoască esenţa totalitară a regimului comunist şi să nu admită instaurarea unor regimuri similare pe viitor.
Potrivit documentului, la baza instituirii acestei comisii sunt prevederile a două Rezoluţii a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, din 1996 şi 2006, care prevăd eliminarea moştenirilor fostelor sisteme totalitare comuniste şi condamnarea internaţională a crimelor acestui regim.
Din componenţa comisiei vor face parte istorici, scriitori, politologi şi filologi. Preşedinte al comisiei a fost numit doctorul în istorie Gheorghe Cojocaru, vicepreşedinţi alţi doi istorici – Sergiu Musteaţă şi Igor Caşu, iar secretar Mihail Taşcă.
Comisia va fi obligată să informeze periodic societatea despre activitatea sa, după care va elabora un studiu, o culegere de documente şi un raport analitic privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar.
Propunerile în problema de studiu vor fi prezentate preşedintelui R. Moldova până la 1 iunie 2010.