Politologul Mihai Cernencu constată că anul 2014 a fost unul foarte complicat, la un moment dat. Odată cu escaladarea conflictului din Ucraina, mulţi analişti se aşteptau la provocatori şi în Republica Moldova. Pentru 2015 Mihai Cernencu spune că nu şi-ar dori să avem parte de crize politice.
„Vom vedea evoluţia de mai departe, dar situaţia economică în care s-a pomenit Federaţia Rusă a făcut-o să amâne anumite proiecte. Cu certitudine, în 2015 factorul extern va fi în mare măsură determinant pentru Republica Moldova. Avem alegerile în Găgăuzia, unde Federaţia Rusă va încerca să destabilizeze situaţia. Un partid din Moldova, care nu are nimic comun cu interesul naţional, vine cu propunerea de federalizare a Republicii Moldova. Este un proiect mai vechi al Federaţiei Ruse prin care încearcă să dezbine ţara”, a menţionat Mihai Cernencu.
Una din aşteptările cele mai importante ale expertului este implementarea Acordului de Asociere cu UE. „Ştiu că este nevoie să fie nu doar adoptate, ci şi implementate peste 300 de legi. Mi-aş dori şi un gazoduct din România până la Chişinău, care într-o anumită măsură ar reduce acea dependenţă a Republicii Moldova de resursele energetice din Federaţia Rusă. Mi-aş mai dori să se înceapă reforma la procuratură şi în instanţele de judecată, un control mai riguros asupra acestora şi asupra deciziilor luate. Mi-aş dori ca, după atâţia ani de când se vorbeşte despre lupta împotriva corupţiei, să se întreprindă paşi reali care ar pune bazele edificării statului de drept. Fără un stat de drept veritabil nu putem face reforme şi, de asemenea, nu pot veni investiţii atât timp cât nu există garanţii pentru securitatea lor”, a subliniat Mihai Cernencu.
Expertul şi-ar mai dori ca alianţa de guvernare să rămână în componenţa actuală.
Prim-ministru – Iurie Leancă. Preşedinte al Parlamentului – Igor Corman. Cernencu e de părere că, în mare măsură, această formulă a diminuat contradicţiile din interiorul partidelor, dar şi între ele. „Nu mi-aş dori să avem parte de o criză care ar duce la căderea Guvernului, deoarece aceasta ar distruge ţara”, a subliniat Mihai Cernencu.
Anul 2015 ar trebui să devină un an al coeziunii întregii naţiuni. Atragerea într-o anumită măsură a Partidului Comuniştilor la guvernare, probabil, ar da şanse la lărgirea bazei sociale a cetăţenilor care îşi doresc integrarea europeană. Anul 2015 ar trebui să devină un an al reformelor. În 2015 vor avea loc alegeri locale şi de faptul cum se vor înţelege partidele pro-europene depinde ce fel de administraţii vom avea şi în teritoriu, a conchis politologul.