Miguel Angel Martínez Martínez: UE doreşte să devină actor activ în reglementarea conflictului transnistrean
Actualmente UE are rol de observator în negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean şi ţine de responsabilitatea ei să devină un actor activ în acest sens, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, vicepreşedintele Parlamentului European, Miguel Angel Martínez Martínez.
El a menţionat că UE nu a putut să se implice mai activ până acum, pe motiv că timp de trei ani a rămas blocată într-o criză instituţională deosebit de gravă. Nu a putut să funcţioneze cu eficienţa necesară şi nu a jucat pe arena internaţională rolul pe care trebuie să-l joace, a menţionat oficialul european.
Miguel Angel Martínez Martínez a declarat că UE este interesată de reglementarea conflictului, dat fiind că acesta se desfăşoară chiar la hotarele organizaţiei. Potrivit sursei citate, această chestiune trebuie introdusă în dialogul UE cu Rusia şi că UE trebuie să o trateze prin optica prieteniei faţă de R. Moldova.
La rândul său, spicherul Marian Lupu a declarat că şi Parlamentul de la Chişinău pledează pentru o activizare a rolului UE în contextul reglementării problemei transnistrene. Pornind de la aspectul geografic, este recunoscut deja că aceasta este o problemă care depăşeşte cadrul hotarelor R. Moldova. Pe de altă parte, pe dimensiunea calitativă, în formatul 5+2 poate fi găsită o foarte largă diversitate de interese şi poziţii ale diferitor actori antrenaţi în proces, a menţionat spicherul. În acest context, Lupu consideră că UE, din momentul în care se transformă din observator în jucător activ, ar putea să aducă efecte benefice pentru procesul de negocieri, atât la etapa de identificare a unei soluţii cât şi la etapa post-conflict.
UE împreună cu SUA au devenit observatori la negocierile în format „5+2”, care au demarat la finele anului curent, dar care s-au stopat în urma unei runde de negocieri care a avut loc la sfârşitul lunii februarie 2006.