Migranţii din CSI trimit mai puţini bani acasă
În timp ce economiile bogate se afundă în recesiune, se aşteaptă să scadă şi volumul remitenţelor în ţările în curs de dezvoltare. În ţările CSI, care mizează mult pe plăţile de la lucrătorii din străinătate, efectul ar putea fi deosebit de zdruncinător. În special vor fi lovite dur sectoarele construcţiilor şi cele legate de consum, scrie publicaţia web „Business New Europe”, citată de Info-Prim Neo .
Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCED) prognozează pentru 2009 o scădere de 6% a volumelor de remitenţe trimise acasă de lucrătorii din ţările în curs dezvoltare. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, în 2008, Tadjikistanul şi Moldova sunt calificate drept ţările cu cele mai mari remitenţe în raport cu Produsul Intern Brut (PIB) – 36%. Alte ţări din CSI, de asemenea, se află în top. Kârgâzstanul ocupă poziţia a 4, cu remitenţe de 27% comparate cu PIB. Fluxul de bani din străinătate în Armenia este de 18% comparativ cu PIB. Doar Rusia şi Kazahstanul exportă remitenţe.
Potrivit lui Shigeo Katsu, vicepreşedintele Băncii Mondiale, „sumele trimise acasă sunt mai mici doar decât investiţiile străine directe, ca surse de finanţare externă în ţările din regiune, iar pentru unele ţări cu venituri mici şi mijlocii remitenţele reprezintă cea mai importantă surse de finanţare externă".
În Moldova au început să se întoarcă mulţi migranţi în ultimele luni, potrivit lui Matthias Lücke, economist principal la Institutul din Kiel (Germania) şi şeful unui proiect de cercetare a remitenţelor în CSI.
Deja există semnale că fluxurile de bani în cele mai sărace ţări din CSI descresc, în timp ce economiile SUA şi din Europa Occidentală suferă de pe urma celui de-al doilea val al crizei creditelor.
În afară de consum, sectorul care a beneficiat cel mai mult din remitenţe este sectorul imobiliar. Climate de afaceri proaste şi pieţe de capital subdezvoltate nu oferă prea multe alternative investiţiilor în imobiliare. Se mai poate să-ţi ţii banii în bănci din străinătate sau în saltea. Drept urmare, pieţele imobiliare din unele capitale din CSI au trecut prin adevărate boom-uri în ultimii ani, mult peste posibilităţile oferite de salariile care rămân mici în continuare.
„Ce fac migranţii cu banii? Climatul de afaceri în Moldova este atât de groaznic, încât, dacă nu ai legături, nu poţi investi în vreo afacere, deoarece toţi îţi vor cere mită", spune Lücke. „Opţiunile care îţi rămân sunt să-ţi repari casa, să ţii banii la ciorap sau în bănci în străinătate pregătindu-te să emigrezi pentru totdeauna. Piaţa de apartamente din Chişinău este într-adevăr umflată artificial", spune cercetătorul german.