Miercuri începe turul doi de admitere în școlile profesionale

Peste trei mii de candidați sunt așteptați la studii în școlile profesionale din republică în turul doi de admitere. Meseriile care au rămas încă neacoperite sunt cele din domeniul agriculturii și construcțiilor, în special în școlile profesionale din raioane. Tinerii sunt îndemnați să aplice, în perioada 16 și 25 august, pentru o meserie care să le aducă satisfacție și șanse de angajare în câmpul muncii, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, locuri disponibile mai sunt pentru meserii solicitate pe piața muncii și predate prin sistem dual, adică atunci când 30% se studiază la școală, iar 70% la întreprindere. La Școala Profesională din orașul Nisporeni, de exemplu, au rămas neacoperite locurile pentru meseria cizmar-confecționer încălțăminte, precum și cea de cultivator.

Printre cele mai solicitate meserii sunt cele din domeniul serviciilor și prelucrării alimentelor. Ca și în alți ani, bucătarii, chelnerii, cusătorii, dar și electricienii, lăcătușii sunt în topul preferințelor. Multe dintre aceste meserii, în special în școlile profesionale din capitală, au fost acoperite în totalitate în turul întâi de admitere.

Șeful Direcției învățământ profesional tehnic, Silviu Gâncu, este de părere că această tendință denotă o discrepanță dintre cererea pieței muncii și interesul tinerilor pentru diverse domenii. El spune că este necesar continuarea eforturilor de orientare în carieră a tinerilor, pentru a-i ghida să aleagă meserii și domenii solicitate pe piața muncii, precum domeniul IT, dar și cel auto și agricol.

În primul tur de admitere în învățământul profesional tehnic, care s-a desfășurat în 17 iulie-12 august, planul de admitere pentru școlile profesionale a fost realizat în proporție de circa 50%. În primul tur al admiterii la studii în învățământul profesional tehnic au fost depuse peste patru mii de cereri în centrele de excelență, peste cinci mii în colegii și aproape șapte mii în școlile profesionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.