Micii producători, protejați prin lege contra practicilor comerciale neloiale

Micii producători și întreprinderile mici și mijlocii vor fi protejați prin lege contra practicilor comerciale neloiale. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care prevede interzicerea practicilor ce se abat de la buna conduită comercială, sunt contrare modalităților echitabile și sunt impuse unilateral, transmite IPN.

Potrivit autorităților, practicile comerciale neloiale apar frecvent în lanțul de aprovizionare cu alimente și pot fi dăunătoare, în principal, întreprinzătorilor mai mici, precum ar fi producătorii agricoli și întreprinderile mici și mijlocii procesatoare de produse alimentare. Documentul aprobat vine să faciliteze negocierile dintre furnizorii produselor agricole și alimentare (producători, procesatori) și cumpărătorii (magazinele), care oferă aceste produse consumatorului final. Legea va proteja micii producători de clauze abuzive și va facilita accesul acestora la plasarea producției în rețelele comerciale din toată țara.

În acest sens, potrivit legislației, cumpărătorul nu poate impune producătorului condiția de a livra produsele în toate magazinele pe care le deține, iar un anumit magazin nu are dreptul să interzică producătorului furnizarea acelorași produse către alte rețele sau magazine și invers.

De asemenea, magazinul nu are voie să ceară anularea sau înlocuirea comenzilor de produse agricole și alimentare perisabile într-un termen mai scurt de 30 de zile, iar modificarea în mod unilateral a contractelor de furnizare a produselor agricole și alimentare este interzisă în cazul în care clauzele vizează volumul furnizării produselor,  condițiile de plată și standardele de calitate.

Cabinetul de miniștri a mai aprobat proiectul de lege privind crearea cadrului regulatoriu, prin care Guvernul va avea posibilitatea de instituire a unui monopol fiscal. Acesta va putea fi aplicat pe sectoarele unde se cere intervenția statului pentru corectarea imperfecțiunilor sau sporirea controlului asupra unei piețe de interes național sau strategic.

Potrivit proiectului, statutul de monopol fiscal va fi atribuit doar persoanelor juridice cu capital integral sau majoritar de stat. În același timp, necesitatea instituirii monopolului fiscal va fi constatată de către Comisia Națională pentru Monopol Fiscal, formată din reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile din domeniul economic. Modul de organizare și funcționare a Comisiei, de rând cu competența de atribuire a statutului de monopol fiscal îi sunt alocate Guvernului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.