Meta elimină conturile false din Moldova, înainte de alegeri

„Meta Platforms Inc” a eliminat o rețea de conturi de grup, care vizau vorbitorii de limbă rusă din Moldova, motivând cu „încălcarea politicii companiei privind conturile false”. Compania a făcut anunțul astăzi, 11 octombrie, decizia fiind luată înainte de alegerile din 20 octombrie, scrie Reuters, citat de IPN.

Potrivit sursei citate, conturile false au postat critici la adresa președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, contra politicienilor pro-europeni și a legăturilor strânse dintre Moldova și România, susținând partidele pro-ruse din Moldova.

Meta afirmă că operațiunea companiei a vizat numeroase conturi de instituții media fictive, în limba rusă, care se prezentau ca entități independente, cu prezență pe diverse servicii de internet, inclusiv Facebook, Instagram, Telegram, OK.ru și TikTok.

Compania a declarat că a eliminat șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi de Instagram, pentru încălcarea politicii Meta, având caracteristicile de „politică coordonată privind comportamentul neautentic”.

Aproximativ 4 200 de conturi urmăreau una sau mai multe dintre cele 23 de pagini, iar circa 335 000 de conturi urmăreau unul sau mai multe conturi de Instagram, a precizat Meta. Compania a mai stabilit că majoritatea urmăritorilor erau stabiliți în afara Moldovei, astfel părând mai populare.

Agenția Reuters scrie că Guvernul de la Chișinău a denunțat amestecul persistent al Rusiei în afacerile țării, în timp ce Moscova a acuzat-o pe Maia Sandu și echipa sa de „rusofobie”. Moldova, cu o populație de circa 2,5 milioane, este situată între România și Ucraina și are o majoritate românofonă și o minoritate rusofonă numeroasă, precizează sursa citată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.