Mesaje de felicitare la 26 de ani ai Legii privind statutul special al Găgăuziei

Conducerea țării a transmis mesaje de felicitare cu ocazia aniversării a 26-a de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei. Premierul Ion Chicu menționează că adoptarea legii, care a intrat în vigoare la 14 ianuarie 1995, „a pus fundamentul asigurării statorniciei politice și economice, dezvoltării plenare și multilaterale, păstrării și promovării valorilor naționale și a identității naționale a găgăuzilor, păstrării bunelor relații dintre etnii, care s-au format pe acest pământ timp de secole”, transmite IPN.

Ion Chicu a remarcat că Găgăuzia a devenit o unitate teritorială autonomă cu un statut special, care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, totodată este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova. Republica Moldova a reușit să devină un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice. Potrivit premierului, astăzi conducerea regiunii a făcut alegerea corectă, și anume cea de valorificare a oportunităților de dezvoltare prin industrializare, dezvoltarea obiectivelor de infrastructură socială și economică.

„UTA Găgăuzia are parteneri siguri, de aceea se încadrează eficient în echilibrul fluxurilor economice regionale și globale, iar tinerii aleg cu mai multă încredere meleagul natal pentru a-și făuri viitorul. Rezultatele bune sunt determinate de capacitatea de comunicare, de conlucrare și dialog politic, de perseverență și corectitudine. Aceasta reprezintă perspectiva celor realizate timp de 26 de ani pentru prosperarea Unității Teritorial Autonomă Găgăuzia”, a adăugat premierul.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a remarcat că adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei a determinat stabilizarea relațiilor între Chișinău și Comrat, stabilirea unui dialog politic productiv între puterea centrală şi cea a regiunii autonome. Astăzi, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia demonstrează ritm sporit de dezvoltare, fiind un exemplu cu adevărat pozitiv pentru celelalte regiuni ale Republicii Moldova. Acest fapt se datorează, în mare parte, administrării eficiente a treburilor în regiune, soldate inclusiv cu lansarea unor proiecte frumoase  de colaborare internațională, a adăugat președintele Parlamentului.

Și președintele în exercițiu al țării, Igor Dodon, a felicitat găgăuzii și a amintit că, săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat două legi cu privire la Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia, care, potrivit șefului statului, „contribuie la armonizarea legislației locale cu prevederile Constituției, a legislației Republicii Moldova și Legii cu privire la statutul juridic special, din anul 1994”. Igor Dodon precizează că a promulgat aceste proiecte de lege, care deja au intrat în vigoare.

Unul dintre proiecte prevede că orice modificare la Lega cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei poate fi adoptată de Parlament numai după avizarea pozitivă de către Adunarea Populară de la Comrat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.