Merkel câştigă alegerile din Germania

Formaţiunea politică condusă de cancelarul german, Angela Merkel, a obţinut victorie în alegerile legislative de duminică, 22 septembrie. Partidul Conservator (CDU/CSU) a însumat 41,5% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale parţiale, transmite IPN.

Potrivit agenţiei româneşti, Mediafax, liberalii (FPD) nu intră în Bundestag pentru prima dată în istoria republicii de după unificare, din cauză că nu a atins pragul de 5% (4,8%), iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care Merkel urmează să discute formarea unei coaliţii, a obţinut 25,7% din voturi.

Verzii au înregistrat o scădere sensibilă, cu 8,3% din voturile exprimate (cu 2,3 puncte procentuale mai puţin ca la alegerile precedente), iar Die Linke (stânga radicală) a scăzut cu 3,3 puncte procentuale, la 8,6%. O nouă mişcare antieuro, Alternative für Deutschland (AfD), creată în primăvară, a atins 4,7%, sub pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentată în Camera inferioară a Parlamentului german.

Prezenţa la urne a fost de 71,5%, un pic mai bună decât cele 70,8% din 2009.

Ataşatul pentru presă al Ambasadei Germaniei la Chişinău, Polina Ojog, a comunicat pentru IPN că Germania are dezvoltat sistemul de vot prin corespondenţă, de aceea nu sunt deschise secţii de vot peste hotarele ţării.

Angela Merkel este cunoscută drept o susţinătoare activă a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.