Merab Antadze: Pe moldoveni și georgieni îi unește vița de vie și nevoia de securitate

Cea mai strânsă și mai activă colaborare între Republica Moldova se atestă în domeniile cu privire la asigurarea și restabilirea integrității teritoriale, reducerea riscurilor pe plan regional și sporirea nivelului de securitate. Declarații în acest sens a formulat ambasadorul Georgiei în Moldova, Merab Antadze, în cadrul unui interviu acordat Agenției IPN cu ocazia aniversării a 25-ea de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

”În primul rând, aici este vorba de o susținere reciprocă foarte bine pronunțată în cadrul organizațiilor internaționale și al forurilor mondiale în problemele securității regionale și globale, de colaborarea bilaterală și schimbul de experiență în domeniul construcției forțelor armate naționale, care să corespundă provocărilor și cerințelor contemporane întru soluționarea nu numai a problemelor stringente, dar și pentru a ne aduce contribuția la consolidarea stabilității și securității globale în lume. Nu este un secret că Georgia a obținut succese importante în acest domeniu și că ea participă activ la operațiunile care se desfășoară sub egida NATO, ONU, UE în Afganistan, Irak, Africa Centrală, precum și în cadrul operațiunii antiteroriste din Marea Mediteraneană. De menționat faptul că în operațiunea din Afganistan, care continuă sub egida NATO,  Georgia este cel de-al doilea contribuitor – după SUA – ca număr de militari”, a declarat diplomatul georgian.

În altă ordine de idei, ambasadorul Georgiei în Moldova găsește multe afinități între felul de a fi al celor două popoare, caracterizat prin gradul înalt de ospitalitate, bunăvoință și toleranță.

”Pe parcursul aflării mele în Moldova eu m-am familiarizat destul de bine cu trăsăturile caracteristice ale poporului care locuiește pe aceste meleaguri și pot declara cu o mare doză de responsabilitate, că moldovenii posedă trăsături de caracter extraordinar de bune. În fond, aceștia sunt oameni foarte muncitori, insistenți și plini de viață, care pot suporta cu demnitate toate greutățile, iar în timpul diverselor manifestări de sărbătoare veselia lor și buna dispoziție nu au  margini”, consideră Merab Antandze.

Potrivit lui, există anumite lucruri, care îi fac asemănători pe moldoveni și georgieni în multe privințe. ”Voi aminti doar de o tradiție foarte veche și importantă, care există de veacuri în țările noastre – este vorba de cultivarea viței de vie și de producerea vinului. Sunt sigur, că aceasta este o tradiție de o foarte înaltă cultură și ea formează anumite trăsături de caracter asemănătoare. În primul rând, este vorba de ospitalitate, bunăvoință și toleranță. Cred că anume prin aceasta pot fi explicate respectul și sentimentele cordiale deosebite care există între popoarele noastre”,a spus ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Georgiei în Republica Moldova, Merab Antadze, în interviul pentru IPN, întitulat ”Calea europeană de dezvoltare este cea mai corectă pentru Moldova și Georgia”. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.