Memoriile ambasadorului Ungariei în Moldova, cuprinse în filele unei cărţi

Memoriile ambasadorului Ungariei în Republica Moldova în perioada 1996 – 2000, Tibor Hodicska, au fost cuprinse în filele unei cărţi lansate vineri, 19 iunie, la Chişinău. Evenimentul de lansare a cărţii „Între Moldova, România şi Ungaria: Memoriile Unui Ambasador” a adunat demnitari de stat din acea perioadă, diplomaţi şi jurnalişti, transmite IPN.

Autorul Tibor Hodicska spune că această carte este despre acea perioadă de 35 de ani în care a fost în serviciul diplomatic al Ungariei. Ambasadorul a mărturisit că lunga perioadă între anii 1974 şi 2009 a însemnat pentru el multă muncă, multe evenimente, satisfacţii şi totodată multă experienţă. Autorul a menţionat că în perioada socialistă nu exista o posibilitatea de a comunica atât de deschis despre anumite evenimente, întâlniri bilaterale, iar prin această carte el şi-a propus să facă cunoscute acele aspecte care atunci nu puteau fi publicate.

Tibor Hodicska a declarat că în carte se conţin un şir de evenimente, întâmplări, impresii din viaţa personală, dar mai ales profesională. Cartea cuprinde o serie de detalii din culisele tratativelor, ezitări, aprecieri controversate ale deciziilor politice. La fel, se conţin discuţii, detalii despre tergiversări diplomatice care nici până astăzi nu sunt publice. Ambasadorul susţine că în cei 35 de ani de muncă diplomatică a acumulat o vastă experienţă şi acum ştie ce ar fi putut face mai bine, mai chibzuit.

Fostul şef de stat, Petru Lucinschi, a declarat că amintirile ambasadorului despre aflarea sa aici sunt foarte proaspete, iar relaţiile moldo-magheare au fost totdeauna foarte bune. Fostul preşedinte a menţionat că îi sunt foarte aproape evenimentele şi personajele descrise în această carte. „Eu cred că orice carte scrisă trebuie să o apreciem la justa valoare şi să ne bucurăm de ea”, a notat Petru Lucinschi.

Ex-premierul Ion Sturza a menţionat că Tibor Hodicska i-a fost şi rămâne un bun prieten pe care îl cunoaşte de pe vremea când era ambasador. „Noi an am avut zeci de ambasade deschise pe parcursul acestor ani în Republica Moldova şi invers, noi am deschis zeci de ambasade. Prezenţa diplomatică a Ungariei la Chişinău întotdeauna a fost simţită, apreciată şi foarte importantă pentru destinul european al Republicii Moldova”, a notat ex-premierul.

Şeful portalului www.stiripozitive.eu, Igor Guzun, care a redactat cartea şi a semnat prefaţa, spune că această carte este pentru cei care se interesează cum se administrează o ambasadă şi relaţiile bilaterale, cum ar fi între Ungaria şi Moldova, respectiv România. În opinia sa, este o carte pentru cei care vor să deprindă arta relaţiilor dintre oameni, inclusiv oameni politici.

Acest volum de memorii apare, în limba română, în 192 de pagini după ce ambasadorul Hodicska a semnat, în limba maghiară, în 2014, cartea „Négyszemközt Ceauşescuval” („Între patru ochi cu Ceauşescu”). Exemplarele în limba română urmează a fi distribuit în librării şi magazinele de carte online. Evenimentul de lansare a fost organizat de Asociaţia pentru Politica Externă.

  • tibor hodicska despre carte.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.