Memorandumul cu Comisia Economică Eurasiatică este fără putere juridică, opinii

Memorandumul de cooperare cu Comisia Economică Eurasiatică, semnat de preşedintele Igor Dodon, nu are valoare juridică, iar şeful statului a încălcat Constituţia. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii “Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Analistul Dionis Cenuşa consideră că Memorandumul semnat de Igor Dodon ar putea influenţa rezultatul alegerilor parlamentare din 2018. “Este un document fără valoare juridică, însă cu valoare politică, care ar putea să ajute PSRM la preluarea puterii în 2018. Preşedintele a păşit pe un teren minat, orice politician ajuns la putere trebuie să se conducă în acţiunile sale de prevederile Constituţiei şi să acţioneze în spiritul Constituţiei. Dacă Igor Dodon se conducea de spiritul Constituţiei, atunci nu proceda astfel”, a  declarat Cenuşa.

Analistul politic Ion Tăbârţă, de asemenea, consideră că Memorandumul de cooperare cu Comisia Economică Eurasiatică nu are valoare juridică. “Din punct de vedere juridic, acest document nu are nicio valoare. Ceea ce face Igor Dodon nu are un substrat real. Igor Dodon respectă Constituţia când îi convine lui şi cum îi convine”, a spus Tâbârţă.

Ion Manole, directorul organizaţiei obşteşti “Promo-lex”, susţine că Igor Dodon cel puţin trebuia să informeze cetăţenii înainte de a semna documentul. ”Modul cum a acţionat Igor Dodon demonstrează o lipsă de comunicare dintre Preşedinţie, Parlament şi Guvern. Admitem că preşedintele nu se înţelege cu cele două instituţii. Dar putea să se consulte cu societatea civilă? Trebuia să ştim ce presupune acest document, la ce să ne aşteptăm. Cetăţenii aveau dreptul să fie informaţi, nu să fie puşi în faţa faptului împlinit”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.