Asociația obștească CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie şi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au semnat un memorandum de colaborare în domeniul protecției drepturilor copilului, axat în special pe desfășurarea activităților de dezinstituționalizare, transmite IPN.
Părțile vor coopera pentru dezvoltarea și diversificarea serviciilor pentru copiii cu vârsta 0-3 ani și familiilor acestora. Va fi revizuit cadrul normativ privind Serviciul de Asistență Parentală Profesionistă pentru plasamentul copiilor cu vârsta de 0-3 ani și a copiilor cu dizabilități. De asemenea, va fi elaborat cadrul normativ de organizare și funcționare a centrului de zi pentru copii cu vârsta cuprinsă între patru luni şi trei ani.
O acțiune importantă care urmează a fi realizată în parteneriat este extinderea la nivel național a modelului nou de vizite la domiciliu în familiile cu copii de 0-3 ani, testat în regim pilot în patru regiunit: Dondușeni, Drochia, Glodeni și municipiul Bălți.
„Apreciez înalt colaborarea pe care am avut-o și o avem cu CCF Moldova în procesul de dezinstituționalizare a copiilor, unul dintre principalii parteneri din sectorul neguvernamental care a contribuit la lansarea, promovarea și implementarea reformei de dezinstituționalizare”, a declarat ministra Svetlana Cebotari, citată într-un comunicat de presă al MSMPS.
Președinta CCF Moldova, Liliana Rotaru, a menționat că toți copiii trebuie să trăiască în familii, iar în acest sens vor fi depuse toate eforturile în susținerea autorităților publice locale și centrale privind prevenirea separării copiilor de familii și crearea serviciilor alternative de îngrijire.
Memorandumul este încheiat pentru perioada ianuarie 2018-decembrie 2021.