Codul Audiovizualului permite unei companii să deţină cinci licenţe, iar o persoană fizică poate deţine majoritatea în două companii, respectiv la ziua de astăzi este posibil ca o persoană să deţină zece licenţe în audiovizual. Despre aceasta a comunicat membrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Nicolae Damaschi, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
„După modificarea legii au apărut mai multe persoane în Republica Moldova care, noi presupuneam, deţin mai mult de două, trei sau patru licenţe. Ulterior s-a dovedit că aşa şi este. În această chestiune, trebuie de pornit de la practica internaţională sau cea europeană care ne este nouă mai aproape. Eu vă dau un exemplu simplu: Moldova 1 la moment are trei licenţe, anul acesta lansează Moldova 2, Moldova Internaţional, Radio copii şi Radio tineret”, a spus membrul CCA.
Nicolae Damaschin, referindu-se la faptul că săptămâna trecută a fost respins un proiect de modificare a Codului Audiovizual, a spus că ministrul justiţiei a dat o explicaţie foarte clară, că se pregăteşte un alt pachet de modificări. „Ei pregătesc un pachet de modificări şi, respectiv, în lege trebuie să fie prevăzut ce facem cu acele persoane care la moment deja deţin mai mult de două licenţe în audiovizual”, a specificat Nicolae Damaschin.
În ceea ce ţine de reconfigurarea ordinii posturilor TV în grila Moldtelecom, care zilele trecute a schimbat poziţiile posturilor plasând pe primele poziţii posturile ce se menţionează că aparţin politicianului Vlad Plahotniuc, membrul CCA a spus că s-a încercat de mai multe ori să se reglementeze acest domeniu, însă în Republica Moldova lumea nu-şi doreşte reglementare. „De exemplu, în România primele zece posturi de televiziune în mod obligatoriu incluse în această grilă sunt cele cu cea mai mare audienţă pe ţară”, a comunicat Damaschin.
„Este foarte simplu de a aduce acuzaţii CCA, însă CCA se poate implica doar în limita competenţilor legale pe care le are. În Codul Audiovizualului nu este prevăzută reglementarea listelor de canale ale operatorilor şi nu o să găsiţi acest lucru nicăieri în lume”, a accentuat Nicolae Damaschin.
În cadrul aceluiaşi interviu, referindu-se la concursul privind ocuparea sloturilor din primul multiplex naţional, membrul CCA a spus că prioritate va avea postul public de televiziune. De asemenea se cere să fie un post tematic pentru copii, un post tematic pentru sportivi, un post tematic muzical în limba română, un post cu tematică agricolă difuzat în limba română.