Membrii comunităţii învaţă să acorde primul ajutor pediatric

Managerii mai multor instituţii de învăţământ preşcolar din capitală, în calitate de membri ai comunităţii în responsabilitatea cărora zilnic se află sute de copii, au fost instruiţi să acorde primul ajutor pediatric în caz de situaţii de risc care ar putea să apără pe parcursul zilei. Cursuri similare celui care s-a desfăşurat miercuri, 9 decembrie, la Grădiniţa 197 din sectorul Ciocana urmează să aibă loc în mai multe instituţii de învăţământ din ţară, la care vor participa şi educatori, ajutori de educatori şi chiar şi părinţi. Actvităţile sunt desfăşurate cu susţinerea proiectului moldo-elveţian REPEMOL – Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă în Moldova, transmite IPN.

În cadrul instructajului, specialiştii iniţiaţi în pediatrie, le-au prezentat cadrelor didactice   diverse situaţii în care se pot pomeni copiii – fie că e vorba despre ingerarea unui obiect, lovitură sau alte incidente. Măsurile pe care adultul trebuie să le întreprindă au fost prezentate pe manechine.

Managerul proiectului, Silvia Morgoci, a declarat că este important pentru fiecare persoană să cunoască ce trebuie să facă atunci când e nevoie de a acorda primul ajutor  pediatric. Aceste cunoştinţe sunt şi mai importante pentru cei care sunt în contact permanent cu copiii. Cursuri similare vor fi organizate şi pentru educatori, ajutorii de educatori, dar şi părinţi, în condiţiile în care datele statistice relevă un grad înalt de risc de accidentare cu implicarea copiilor, or aceştia petrec mult timp la grădiniţă.

Silvia Morgoci a menţionat că, cel mai probabil, acest proiect va fi extins şi în şcoli. Nu se va limita doar la instituţiile din capitală, acesta va fi extins şi în raioane, în special, în localităţile unde există statistici alarmante cu privire la accidentări – traumatisme, intoxicaţii, arsuri etc.

Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat că este imprevizibil ce situaţii pot apărea pe parcursul zilei, în condiţiile în care copiii sunt extrem de curioşi, activi şi energici. În opinia sa, cadrele didactice trebuie să cunoască cum să intervină în cazul în care un copil se pomeneşte într-o situaţie de risc.

Cursurile de „Prim ajutor în pediatrie” sunt desfăşurate sub egida unui acord de parteneriat între Fundaţia CPSS Moldova, Direcţia generală educaţie tineret şi sport şi Aqua Trade SRL, semnat la începutul lunii noiembrie 2015. Curicula utilizată pentru acest curs este bazată pe curicula SVBP (Suport Vital de Bază în Pediatrie) simplificată pentru membrii comunităţii. Curicula a fost revizuită de către experţii proiectului REPEMOL.

  • tatiana nagnibeda-tverdohleb despre instructaj.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.