Membrii colectivelor de muncă ale sindicatelor solicită verificarea activităţii Confederaţiei Sindicatelor
Reprezentanţii mai multor colective de muncă au adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui Parlamentului, Preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, şi Prim-Ministrului, Vlad Filat, prin care solicită iniţierea unei anchete asupra tuturor tranzacţiilor din ultimii ani legate de patrimoniului sindical, efectuate de conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor. Scrisoarea este publicată joi, 18 februarie, de săptămânalul „Literatura şi Arta”, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit semnatarilor, o bună parte din patrimoniul de peste 70 de hoteluri, sanatorii, case de odihnă, instituţii de învăţământ, blocuri administrative ori de menire social-culturală a fost vândută, închiriată sau speculată la preţuri derizorii. În 2008, 74 la sută din veniturile Confederaţiei le-au constituit banii din vânzări sau închirieri de patrimoniu, ceea ce demonstrează că această structură s-a transformat în una comercială, subordonată intereselor de ordin personal. Acest lucru este confirmat de salariile ridicate de către liderii sindicali – în jur de 13 – 18 mii pe lună. Tot ei, au reuşit să „activeze” în câteva structuri concomitent. Astfel, actualul preşedinte, Oleg Budza, în 2007 vicepreşedinte, „lucra” concomitent în trei locuri, iar cu un an mai înainte – în 5 structuri ale sindicatelor, afirmă semnatarii scrisorii deschise.
Autorii atenţionează conducerea R. Moldova asupra faptului că în 10-15 ani Confederaţia Sindicatelor a falimentat, a distrus şi a înstrăinat mai multe proprietăţi, care, de fapt, nu-i aparţineau ei, ci sindicatelor ramurale şi, implicit, membrilor sindicatelor. În acest context, sunt grăitoare exemplele de falimentare şi înstrăinare ale băncii „Bancosind”, Companiei de Trust „Dividend”, Companiei de Asigurări „Assind”, dispariţia fără urmă a 2 mari trusturi de construcţie – „Kishiniovkurortstroi” şi „Moldkurortstroi”, a două mari baze auto. Au fost vândute la preţuri de nimic hotelul „Cosmos” şi unicul sanatoriu pentru copii „Speranţa” din or. Sergheevka, au fost înstrăinate alte 4 sanatorii, complexe sportive, cum ar fi „Iunosti”, „Moldova” ş.a.
Reprezentanţii colectivelor de muncă solicită implicarea conducerii R. Moldova pentru a pune capăt ilegalităţilor comise de fosta şi actuala conducere a Confederaţiei Sindicatelor, cu speranţa că, urmare anchetei efectuate de organele de drept privind patrimoniul sindical, ori a unei dezbateri în Parlament asupra felului în care a fost şi continuă să fie gestionat patrimoniul sindical, va fi desecretizată situaţia din domeniu, patrimoniul va reveni în gestiunea sindicatelor, din cea a unui grup de demnitari, iar bugetul statului se va completa cu zeci de milioane de lei provenite din evaluarea corectă a proprietăţii sindicale.