Membri ONG: Moldova nu are nevoie de sistem electoral nou

Republica Moldova nu are nevoie de un nou sistem electoral, ci de îmbunătăţirea sistemului electoral existent. Este nevoie de incluziunea cetăţenilor din diasporă, care formează 35% din bugetul Republicii Moldova, în procesul electoral şi asigurarea dreptului lor la vot în străinătate, şi nicidecum de altă modalitate de desfăşurare a alegerilor care ar fi mai comodă doar actualei guvernări. Punctul acesta de vedere a fost expus de către Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici şi Reforme.

Într-o conferinţă de presă la IPN, desfășurată de reprezentanții mai multor organizații ale societății civile, Ştefan Gligor a declarat că scopul actualei guvernări nu este sistemul uninominal de vot, altfel nu se includeau în proiectul de lege clauze neconstituţionale care deja pot anticipa obiecţii ale Comisiei de la Veneţia în acest sens. „Cu certitudine scopul guvernării este crearea sistemului electoral conform realităţilor politice, pentru a-şi uşura sarcina în următoarele alegeri parlamentare, accederea în Parlament şi formarea Guvernului. Pe motiv că popularitatea partidului principal de la guvernare, Partidul Democrat, este în scădere. Acesta este motivul adevărat”, a spus Ştefan Gligor.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie a subliniat că sistemul electoral actual al Republicii Moldova este unul care nu se aplică în conformitate cu practicile internaţionale în ceea ce ţine de finanţarea partidelor, participarea diferitor grupuri de interese la alegeri, modalitatea de monitorizarea şi reflectarea campaniei electorale şi a procesului electoral în mass-media. „Aceste probleme există, ele au fost formulate şi de către Curtea Constituţională, or în proiectul de lege cu nr. 60 nu sunt formulate problemele pe care trebuie să le soluţionăm. Problemele rămân, iar noi suntem îndemnați să trecem la alt sistem electoral. În consecinţă, noi nu avem soluţionarea problemelor, dar vine guvernarea cu un alt model pe care îl propune insistent şi manipulatoriu”, a spus Arcadie Barbăroşie.

În acelaşi context, directorul de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi a spus că în loc să fie dezbătute problemele existente în legislaţia electorală, într-un mod fals, societatea civilă este aruncată pe o pistă greşită să dezbată care sistem de vot este mai bun, cel mixt sau uninominal. „Sunt mai multe modele, sunt mai multe opţiuni. Orice proiect care vine să modifice sistemul electoral trebuie să fie foarte bine fundamentat, iar o dezbatere înseamnă prezentarea mai multor modele cu plusurile şi minusurile fiecăruia. Pentru că nu există doar sistemul uninominal de vot sau mixt, mai sunt şi opţiuni ale sistemului actual proporţional, cu liste deschise, etc.”, a spus Nadejda Hriptievschi.

Aceasta a menţionat de asemenea că guvernarea nu trebuie să concentreze toată atenţia forului legislativ şi a societăţii civile asupra discuţiei în jurul unui singur sistem de vot. ”Nu este corect să fie schimbate regulile jocului, în timpul jocului. Trebuie să se vină cu analize, cu mai multe sisteme de vot şi să fie fundamentate cele care sunt oportune pentru Moldova”, a spus Nadejda Hriptievschi.

  • arcadie barbarosie despre proiect ? ?????.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.