Mediul de afaceri atenţionează asupra unor sancţiuni exagerate

Mărimea sancţiunilor aplicate agenţilor economici pentru diferite încălcări fiscale contravine acţiunilor anunţate de către Ministerul Finanţelor de creştere a nivelului de conformare fiscală benevolă şi educare a contribuabililor. De această părere este Veaceslav Ciobanu, reprezentantul Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti.

La o masă rotundă la care s-a discutat politica fiscală şi vamală pentru 2014, organizată de către Centrul Expert-Grup, Veaceslav Ciobanu a spus că pentru neutilizarea maşinilor de calcul şi control sunt prevăzute amenzi între 10 şi 50 de mii de lei, ceea ce, în opinia sa, este foarte mult pentru un agent economic din businessul mic şi mijlociu.

„Comiterea unor asemenea încălcări este legată de calitatea personalului angajat, erorile pe care le pot face din lipsă de cunoştinţe. Deseori angajatorul nu are posibilitatea să angajeze oameni calificaţi pentru că nu are cu ce-i plăti. În afară de acesta, practica fiscală a arătat există cazuri când colaboratorii fiscului provoacă entităţile să activeze fără aparate de casă şi control. Nici legislaţia nu prevede clar când se utilizează aceste maşini de calcul şi control. De exemplu, nu este explicat dacă se trec prin acestea împrumuturile primite de întreprinderi”, a relatat reprezentantul Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti.

Potrivit lui Veaceslav Ciobanu, trezeşte nedumerire şi mărimea sancţiunii prevăzută de articolul 226/11, în partea ce ţine de determinarea indirectă a obligaţiei fiscale a persoanelor fizice şi verificarea onorării ei –  „Se propune extinderea listei de entităţi care vor prezenta informaţiile necesare organelor fiscale – notarii publici, Casa Naţională de Asigurării Sociale, casele de amanet, Ministerul Justiţiei, angajatorii din domeniul IT. Dacă acestea nu vor prezenta informaţia despre tranzacţiile efectuate de către persoanele fizice riscă amendă în mărime egală cu valoarea tranzacţiei pe care a efectuat-o persoana fizică.  „Nimeni nu pune la îndoială necesitatea sancţionării pentru încălcarea respectivă, dar să fie în limita bunului simţ”, a spus Veaceslav Ciobanu.

Băncile sunt principalul furnizor de informaţii conform articolului 226. „Tranzacţiile  pot fi şi de 1 mln lei, chiar de mai multe milioane. Vă imaginaţi o amendă în valoare de 100%?”, a menţionat Elizaveta Foca, consilier la Asociaţia Băncilor din Moldova. Ea a spus că asociaţia va insista pe revederea mărimii sancţiunii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.