Mediul de activitate al organizaţiilor societăţii civile s-a înrăutăţit, constatare

Mediul de activitate al organizaţiilor societăţii civile din Republica Moldova, în perioada septembrie 2016-decembrie 2017, s-a înrăutăţit. Numărul atacurilor orchestrate, acțiunilor de discreditare și denigrare la adresa ONG-urilor a crescut semnificativ. Este constarea a 15 organizații nonguvernamentale, care au realizat o „radiografie” a intimidărilor din partea persoanelor publice, funcționarilor, bloggerilor și mijloacelor de informare în masă afiliate diverșilor actori, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către organizațiile semnare, în perioada menționată, în mare parte, atacurile au reprezentat articole mass-media, intervenții și declarații publice care prezintă ONG-urile drept organizații ce promovează interesele țărilor străine sau sunt afiliate partidelor politice. Totodată, au fost înregistrate cazuri de excludere a ONG-urilor din procesul de elaborare a politicilor publice sau au fost lansate inițiative legislative menite să deterioreze mediul de activitate al acestora și chiar să limiteze funcționarea lor.

Organizațiile nonguvernamentale susțin că scopul atacurilor asupra lor pare să fie descurajarea sectorului asociativ de a se implica activ în afacerile publice sau de a critica inițiativele legislative din parte guvernării care pun în pericol democrația. ONG-iștii atenționează asupra faptului că atacurile împotriva societății civile sunt nu doar un pericol pentru societate, dar și o amenințare la adresa democrației.

Organizațiile semnatare sunt: Centrul de Resurse Juridice, Amnesty International Moldova, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul de Politici și Reforme, Centrul pentru Politici și Studii de Sănătate, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația Presei Independente, Asociația Promo-LEX, WatchDog.md, Transparency International-Moldova, Institutul de Politici Publice, IDIS „Viitorul”, Asociația pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația pentru Politica Externă, Centrul Internațional „La Strada”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.