Medierea este cea mai simplă modalitate de soluţionare a unui conflict dintre două persoane, jurist şi mediator
Medierea este cea mai simplă modaliatate de soluţionare a conflictului dintre două părţi, pe cale amiabilă. Mediatorul este interesat să ajute ambele părţi implicate în conflict ca să depăşească starea de criză care s-a iscat între ei, a declarat juristul şi mediatorul Aurelia Irodoi, în cadrul unei conferinţe de evaluare a mediatorilor, desfăzurate vineri, 25 septembrie, notează Info-Prim Neo.
Directorul Institutului de Reforme Penale, Igor Dolea, a spus că legislaţia R. Moldova este pregătită pentru astfel de situaţii. „Sunt câteva legi care pot fi aplicate în astfel de situaţii, precum Codul penal şi Codul de procedură penală care prevăd împăcarea părţilor implicate în conflict. De asemenea, Legea cu privire la mediere, adoptată în 2007, care a dat un statul juridic instituţiei de mediere şi prevede momentele ce ţine de acoperirea statutului mediatorului, reglementează activitatea consiliului de mediere, conţine prevederi necesare pentru implimentarea acestei instituţii”, afirmă directorul. El spune că au mai fost elaborate şi un şir de regulamente de către consiliul de mediere pentru pornirea şi mersul normal al activităţii mediatorilor
Potrivit coordonatorului de proiect din cadrul Institutului de Reforme Penale, Cristina Beldiga, în luna septembrie, s-au desfăşurat câteva seminare de instruire la care au participat 56 de mediatori, instruiţi de experţi în domeniul medierii din Moldova şi de peste hotare. Aceştia au obţinut certificatul de mediator şi îşi pot desfăşura activitatea de în diferite cauze penale.
Medierea este un proces privat, confidenţial, prin care două persoane implicate într-un conflict au posibilitatea să colaboreze cu mediatorul, o persoană cu pregătire specială şi imparţială, care ajută părţile să soluţioneze conflictul pe cale amiabilă, în circumstanţe sigure, fără a apela la instanţe de judecată.