Medicul-sanitar şef al Rusiei susţine că vina pentru „războiul vinurilor” o poartă neprofesioniştii care s-au îngrijit doar de propriul profit
Medicul-sanitar şef al Federaţiei Ruse Ghenadi Onişcenko susţine că principala vină în „războiul vinului” dintre Rusia, pe de o parte, şi R. Moldova şi Georgia o poartă „neprofesioniştii care au dus la absurd regulile pieţei în nişte domenii cu tradiţii seculare existente în aceste ţări”.
Totodată, Onişcenko, citat de presa rusească, susţine că embargoul aplicat la importul pe piaţa rusească a producţiei vinicole moldoveneşti şi georgiene a fost justificat şi a permis protejarea consumatorilor din Rusia de „neplăceri”.
„Pe un segment considerabil al pieţei ruseşti au încetat să fie livrate surogate şi falsuri, care, în cel mai bun caz, erau vinuri ieftine prezentate drept mărci de calitate. Din păcate, o mare parte era, pur şi simplu, colorată cu diverse soluţii, din spirt de etimologie neidentificată”, susţine Onişcenko. Potrivit lui, calitatea scăzută a producţiei respective a fost dovedită nu doar în laboratoare ruseşti, ci şi în cele străine, expertiza cărora este una imparţială. „Considerăm că am servit o cauză nobilă – sănătatea cetăţenilor noştri”, susţine Onişcenko.
În acelaşi timp, el şi-a exprimat regretul că regulile pieţei au afectat negativ tradiţiile vechi ale vinificaţiei din Georgia şi R. Moldova. „Ne pare rău, pur omeneşte, că aceste tradiţii valoroase – o spun fără ironie şi sarcasm – au fost împinse până la absurd de această aşa-zisă „piaţă” pe care au venit neprofesionişti care se îngrijesc doar de volumele de producţie şi, deci, de mărimea profiturilor. Trebuie să depăşim această situaţie”, a mai declarat oficialul rus.
Anterior, aceeaşi sursă menţiona, în acelaşi context, că vinificatorii moldoveni îi vor spune mai târziu un „mulţumesc profesional”.
Rusia a sistat, la 27 martie curent, importurile de vinuri şi coniacuri din RM şi Georgia pe motiv că acestea conţineau pesticide şi substanţe nocive interzise în Federaţia Rusă.