Cei mai mulți pacienți care ajung la terapie intensivă cu forme grave ale infecției COVID-19, nu sunt vaccinați. Medicii Spitalului Republican „Timofei Moșneaga” spun că o mare parte dintre pacienții cu forme avansate ale bolii sunt persoane în etate care au refuzat imunizarea și ale căror șanse de vindecare sunt minime. În cadrul unei dezbateri publice organizate de IPN, medicul Ala Rusnac a spus că toți angajații sistemului de sănătate care se află în prima linie de luptă cu pandemia sunt epuizați, iar rolul societății este să-i convingă pe cetățenii reticenți la vaccinare să se imunizeze, notează IPN.
Medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” spun că o parte dintre pacienții cu COVID-19 care ajung la terapie intensivă pierd lupta cu boala. Printre cauzele care determină această dramă sunt adresabilitatea tardivă la medic, dar și refuzul de a se vaccina.
„În terapie intensivă ajung pacienții care fac forme severe și foarte severe ale bolii, dar noi nu facem deosebire ce fel de tulpină este. Este doar o manifestare mai serioasă a unei boli cauzate de coronavirus. În cazul tratamentului unui pacient care face o formă gravă de CODIV-19, noi ne conducem după felul în care se manifestă boala și o tratăm în funcție de problemele de sănătate care apar la pacient, e vorba, în primul rând, despre insuficiența respiratorie. De asemenea, tratamentul are loc și în funcție de bolile concomitente pe care le suportă pacientul. Pacienții care ajung la noi sunt într-o fază avansată a bolii, faza în care se manifestă așa-numita furtună citokinică, atunci când virusul își arată o agresiune maximală față de organism, și dacă rezervele pacientului sunt epuizate, pierdem lupta și noi, și pacientul”, a spus Ala Rusnac, medic în secția terapie intensivă cu profil COVID de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Pentru a evita o creștere exponențială a cazurilor de COVID-19 după sărbătorile de iarnă, și în contextul prezenței noii tulpini Omicron, în majoritatea statelor europene, medicii recomandă evitarea spațiilor aglomerate, participarea la evenimentele publice doar cu prezența certificatului COVID-19, vaccinarea atât cu primele două doze pentru cei nevaccinați, cât și administrarea dozei booster.
„Pacienții care nimeresc în terapie intensivă sunt într-o stare extrem de gravă, cei care pot analiza și vorbi ne spun că n-a avut cine să-i convingă să se vaccineze, n-au știut, n-au avut timp. Când îi întrebăm, dacă s-ar vaccina după vindecare, marea majoritate spune că se va vaccina. După doi ani de pandemie, medicii sunt epuizați, în plus, există și nedorința populației de a se vaccina. Noi suntem nedumeriți de faptul că omul, știind că există un pericol și o modalitate de a se proteja, oricum nu o face și ajunge în condiții de terapie intensivă, unde, din păcate, nu întotdeauna supraviețuiește. Trebuie să încercăm să convingem populația să se vaccineze”, a mai spus Ala Rusnac.
Dezbaterea publică organizată de Agenția de presă IPN cu tema „Noua tulpină Omicron: moștenirea anului 2021 pentru anul 2022. Ce facem cu ea?”, este a 220-a dezbatere din cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.