Medicii merg în familii pentru a informa despre riscurile de accidentare a copiilor
Peste 7 mii de medici de familie şi asistenţi medicali din toată ţara au mers, timp de trei luni, în familiile care au copii până la 5 ani inclusiv. Lucrătorii medicali au informat părinţii despre riscurile de accidentare a copiilor în condiţii casnice şi le-au înmânat un ghid de comportament. Acţiunile fac parte din cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău!”.
Viceministrul sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, a declarat pentru Info-Prim Neo că lucrătorii medicali vin cu recomandări către părinţi cu privire la intoxicaţii, arsuri, opăriri, înec şi sufocare cu un corp străin, acestea fiind accidentele cele mai frecvente ale căror victime sunt copiii. Atât medicii de familie, cât şi asistenţii medicali au efectuat pe parcursul lunii septembrie, octombrie şi noiembrie câte cel puţin o vizită în familii. În luna decembrie asistenţii sociali urmează să se deplaseze în familiile aflate în dificultate. Pe parcursul întregii campanii medicii urmează să efectueze câte 4 vizite în fiecare familie.
Gheorghe Ţurcanu a menţionat că iniţierea acestor vizite la domiciliu sunt binevenite pentru că foarte des au loc cazuri când copiii ajung în stare gravă cu arsuri, traumatisme, intoxicaţii, iar aceste incidente pot fi evitate. Vizitele cadrelor medicale vor veni ca o profilaxie în familiile cu copii mici. Viceministrul a notat că părinţii trebuie să înţeleagă că accidentele produse în condiţii casnice pot fi prevenite dacă părinţii sunt permanent alături şi supraveghează copilul, dar şi dacă sunt îndepărtate toate pericolele care există în casă şi în curte.
Campania de comunicare „O casă fără pericole pentru copilul tău!” este realizată în cadrul proiectului moldo-elveţian de asistenţă tehnică şi financiară REPEMOL - „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Centrul pentru politici şi servicii de sănătate.
Un studiu naţional realizat de către Proiectul REPEMOL în 2011 arată că 75,5% din îngrijorătorii copiilor 0-5 ani conştientizează probabilitatea vătămării în condiţii casnice a copiilor. Doar 9,4% din respondenţi au putut, însă, menţiona cel puţin o sursă de pericol pentru sănătatea copilului. Conform datelor Ministerului Sănătăţii, anul trecut 62 de copii cu vârsta de până la 5 ani au decedat în urma traumatismelor şi otrăvirilor.