Medicii formați în Moldova au puține cunoștințe în consilierea psihologică, opinie

Doctorii formați în Republica Moldova au puține cunoștințe în ceea ce ține de consilierea psihologică și de legislația medicală. Declarația a fost făcută de profesorul universitar Rodica Grama în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1 în contextul petiției adresate Guvernului de un grup de femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical în sfera prenatală, transmite IPN.

„Eu cred că un medic ar trebui să fie foarte bine școlit cu referire la lege ca să înțeleagă foarte bine care îi sunt obligațiile, ce înseamnă un drept al pacientului și ce înseamnă obligația lucrătorului medical. Și vorbesc aici nu numai de medici, dar și de asistentele medicale”, spune Rodica Grama.

Alina Andronache, reprezentată a grupului de inițiativă care a înaintat autorităților petiția privind tratamentul medicilor în maternități, spune că prin înaintarea acestei petiții nu se dorește concedierea tuturor medicilor vizați sau reglarea de conturi cu aceștia, ci îmbunătățirea sistemului medical. „Pentru a îmbunătăți situația din Republica Moldova, este nevoie să lucrăm împreună atât societatea, cât și autoritățile pentru că doar atunci când ne vom auzi unul pe altul, vom putea schimba lucrurile”, a declarat Alina Andronache.

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca,
susține că regretă faptul că unele femei care și-au povestit istoriile neplăcute la naștere nu au făcut publice numele medicilor de pe urma cărora au avut de suferit, precum și propriile identități.

Secretarul de stat spune că în baza unei anchete interne a fost instituit un grup de lucru și este în desfășurare un plan de acțiuni care va viza nu doar maternitățile, dar toate instituțiile medico-sanitare publice din țară. „Aceste acțiuni foarte curând vor fi anunțate și o să vedeți că vor fi chiar monitorizate pentru a fi implementate”, a spus Boris Gîlca. El a spus că vor fi reactivate consiliile de etică, constituite în fiecare instituție medicală din Moldova, în fiecare secție va fi un registru de sesizări accesibil pacienților, vor fi efectuate chestionare de autoevaluare, vor fi revizuite criteriile de performanță în baza cărora lucrătorii medicali își primesc salariile.

Pe 9 ianuarie, la Guvern a fost depusă o petiție prin care mai multe femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical în sfera prenatală din Republica Moldova fac apel către instituțiile importante, în special către premierul Pavel Filip, să dispună un control amplu al stării sistemului medical din țară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.