Medici din toată ţara învaţă să implementeze protocoalele clinice naţionale
Medici din toată ţara învaţă să implementeze protocoalele clinice naţionale. În perioada 10-13 februarie în R. Moldova se desfăşoară seminare zonale de instruire cu tema: „Managementul maladiilor în baza protocoalelor clinice naţionale. Consideraţii practice asupra elaborării protocoalelor clinice instituţionale, protocoalelor clinice a locului de lucru, inclusiv protocoalelor clinice pentru medicii de familie”, transmite Info-Prim Neo cu referire la Ministerul Sănătăţii (MS).
Seminarele au loc la Chişinău – pentru zona de centru, la Bălţi – pentru zona de nord, la Cahul şi Comrat – pentru zona de sud. Cursurile sunt organizate de MS pentru medici-şefi adjuncţi, specialişti şi şefi de secţii. Totodată, vor beneficia de instruiri şi preşedinţii, şi membrii Consiliilor Calităţii din instituţiile medico-sanitare pilot.
Instruirea are loc cadrul Programului de acţiuni privind implementarea Planului Preliminar de Ţară al R. Moldova. Protocoalele clinice reprezintă o standardizare a tratamentului şi asistenţei medicale acordate pacienţilor, care permit medicului alegerea rapidă, corectă şi eficientă a tacticii de tratament a pacientului respectiv, facilitând luarea deciziilor şi în diverse cazuri clinice complicate.
Aceste protocoale servesc şi în calitate de ghiduri pentru procurarea medicamentelor, în special a celor de bază, şi a echipamentului medical. De asemenea, protocoalele stabilesc standarde de „practică medicală acceptată” şi definirea aşteptărilor de performanţă a activităţii prestatorilor de servicii medicale.
Până în prezent, au fost aprobate 55 de protocoale clinice naţionale. Un alt set de protocoale sunt în proces de elaborare.
Prin PPŢ, Guvernul R. Moldova şi-a asumat să continue, cu susţinerea Corporaţiei Provocările Mileniului (MCC), reformele de reducere a corupţiei în cinci domenii care se încadrează în efortul general de prevenire şi combatere a fenomenului: consolidarea capacităţii sistemului judecătoresc în prevenirea şi combaterea corupţiei, consolidarea capacităţii de monitorizare a societăţii civile şi mass-media, prevenirea şi combaterea corupţiei în domeniul ocrotirii sănătăţii, în administraţia fiscală, vamală şi în organele de poliţie, reformarea şi optimizarea activităţii CCCEC.