În Republica Moldova nu există un cadru normativ care ar reglementa colectarea și modalitatea de distrugere a medicamentelor expirate. Singura instituție abilitată să gestioneze acest proces este Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, entitate care nu reușește să distrugă decât o mică parte din medicamentele expirate, restul ajungând la gunoi.
Anual, peste o tonă de medicamente expirate și peste 500 de mii de ambalaje sunt distruse de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Instituția reușește să distrugă doar o cantitate mică de deșeuri medicamentoase colectată la unele farmacii din țară. Directorul instituției a explicat pentru Europa Liberă că lipsa unui cadru normativ nu oferă posibilitatea agenților economici să intervină pe acest segment, transmite IPN. În lipsa unui regulament privind procedura de colectare și modalitatea de distrugere a medicamentelor expirate, majoritatea sunt aruncate de-a valma, poluând mediul înconjurător și prezentând un pericol pentru sănătatea oamenilor.
Anul trecut, una dintre rețelele de farmacii din Republica Moldova a început să colecteze, din proprie inițiativă, medicamente expirate în cinci locații din Chișinău și în câte una din Soroca, Bălți, Ungheni, Hâncești și Comrat. „Avem trei containere diferite. Unul – pentru medicamentele expirate, altul – pentru dispozitivele medicale care nu mai funcționează și al treilea – pentru ambalajele din plastic ale produselor cosmetice și de îngrijire (creme, șampoane, geluri de duș). Oamenii vin zilnic. Într-o zi pot să vină două persoane, în alta – zece. Este foarte diferit”, a spus pentru Europa Liberă farmacista Mihaela Crețu.
Potrivit practicilor internaționale, produsele farmaceutice expirate, cu ambalajele deteriorate, sunt colectare de către farmacii. În Republica Moldova fenomenul este puțin răspândit. Șeful AMDM spune că incinerarea la standarde europene ar fi o soluție care ar permite distrugerea rapidă și inofensivă a medicamentelor expirate. „Astfel de incineratoare pot fi procurate destul de multe și amplasate în afara orașului de orice agent economic care are o licență specializată. Medicamentele se ard în cuptoare mobile sau staționare, iar datorită filtrelor, fumul nu este răspândit în atmosferă. Aceasta este considerată cea mai inofensivă metodă de distrugere a medicamentelor”, precizează directorul agenției.
În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. În SUA, în fiecare an, pe 27 aprilie, se sărbătorește Ziua Națională de Colectare a Medicamentelor.