Agenția Internațională de Testare (ITA) i-a interzis, pe viață, medicului moldovean Dorin Balmuș să lucreze în domeniul sportului după ce a fost găsit vinovat de aranjarea unor substiuiri a probelor de depistare a substanțelor interzise la halterofili, transmite IPN citând euronews.
Agenția a declarat joi că Dorin Balmus a subsemnat pentru trei sportivi moldoveni în 2015, când acestora li s-au cerut probe cu puțin timp înainte de a concura la campionatul mondial de la Houston, SUA. Probele sportivilor au fost înlocuite cu mostre ale altor persoane și toți trei au putut concura la întrecere, deși fiecare dintre ei „urma un ciclu de dopaj în acel moment”. Încălcarea a ieșit la iveală mai târziu, sportivii primind interdicțiile de rigoare.
Altă sursă precizează că în 8 noiembrie 2015, „Dorin Balmus, medic care lucrează pentru Federația de haltere a Republicii Moldova, a autentificat că 3 atleți – Iurie Bulat, Ghenadie Dudoglo și Artiom Pipa – a făcut teste în ziua respectivă”.
Euronews menționează că suspendările pe viață sunt o raritate în sport, dar ITA a considerat că sacțiunea pentru Balmuș este potrivită, „având în vedere natura și gravitatea încălcării regulilor”. Despre înșelăciune a relatat inițial un documentar din anul 2020 al radiodifuzorului german ARD. Filmul, consacrat neregulilor financiare și corupției legate de acoperirea fenomenului de dopaj în Federația Internațională de Haltere, a provocat un scandal de proporții, soldat cu demisia președintelui Tamas Ajan.
Agenția Mondială Antidoping declarase anul trecut că practica utilizării unor terțe persoane pentru testele de dopaj a fost larg răspândită în haltere și a declarat că investighează 18 cazuri de „substituire de urină suspectată” în șase țări.