Gruparea teroristă Hamas și-a mediatizat pe larg acțiunile din Israel ca să atragă spaimă. Luarea de ostatici nu este un scop în sine, este un instrument pentru ca violența să fie văzută de câți mai mulți oameni de pe globul pământesc. De această părere este Vitalie Marinuța, ex-ministru al apărării al Republicii Moldova.
În cadrul dezbaterii publice la tema: „Războiul din Israel: ce este și la ce ne putem aștepta?”, organizată de Agenția de presă IPN, ex-ministrul a menționat că un scop urmărit de militanții palestinieni este să impună statul Israel să elibereze luptătorii Hamas și ai altor grupări, ori să se retragă de pe teritoriile ocupate. Potrivit lui Vitalie Marinuța, Israelul este puternic, are susținerea comunității internaționale. Hamasul nu are capacitatea de a începe un război la scară lungă. Israelul are scopul de a-și păstra teritoriul, de a-și proteja oamenii.
Vitalie Marinuța a spus că în prima fază Israelul a fost surprins, fapt care indică asupra unor lacune chiar și în cazul acestei putere militare importante. De cealaltă parte, și Hamasul actual nu este Hamasul de acum 10 ani și nu este doar Hamas. În 2018, toate grupările militariste din Fâșia Gaza și alte fracțiuni cu intenții politice au ajuns la un numitor comun de a forma o așa-numită sală de operațiuni comune ale fracțiunilor de rezistență palestiniană. „Și practic vreo 30 și ceva de aripi militariste au putut să se înțeleagă că să coordoneze acțiunile sale împotriva Israelului. Aceasta a fost în 2016. Prin 2018, ei au făcut acordul acesta între ei, iar din 2019 și până în 2022, chiar la finele fiecărui an conduceau exerciții militare comune. Deci, Hamasul este primul dintre egali între 12 fracțiuni militare destul de puternice care luptă împotriva Israelului”, a precizat ex-ministrul.
În faza următoare, Israelul va începe o mișcare terestră care va fi destul de costisitoare din punct de vedere al pierderilor vieților omenești atât pentru Israel, cât și pentru civili din sectorul Gaza, a spus fostul ministru al apărării. Fâșia Gaza este un teritoriu dens locuit, iar probabilitatea victimelor colaterale printre civili este foarte înaltă. Vitalie Marinuța mai spune că Hamas s-a adaptat, cunoaște rutele pe care va intra armata israeliană, folosește și drone iraniene, aceleași drone care sunt trimise în Federația Rusă. În următoarea perioadă, odată cu înaintarea trupelor israeliene, va fi o confruntare de tip lupte orășenești, unde Hamas este destul de versată.
Vitalie Marinuța a menționat că atât față de războiul din Ucraina, cât și față de războiul din Israel atitudinea autorităților și a populației este una de compătimire. Moldovenii sunt un popor pașnic și orice violență este privită de marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova ca un lucru grav.
Dezbaterea publică la tema: „Războiul din Israel: ce este și la ce ne putem aștepta?” este ediția a 291-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Acțiunea este organizată de către Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.