MECC lansează un proiect pilot de implementare a educației nonformale și informale

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și-a propus să definitiveze cadrul normativ pentru ca educația nonformală și informală să prindă viață în Republica Moldova. Patru centre de excelență, identificate de minister, se vor ocupa de crearea și validarea centrelor de educație nonformală și informală, transmite IPN.

În cadrul unei mese rotunde de prezentare a oportunităților de validarea a educației nonformale și informale în Republica Moldova, Elena Belei, secretar de stat al MECC, a menționat că încă din 2014 există prevederi care vizează educația nonformală și informală. Cu susținerea partenerilor, a fost elaborat un regulament instituțional pentru centrele de validare a educației nonformale și informale. „Avem certitudinea că actul normativ corespunde standardelor în domeniu. Ne-am propus să facem un proiect pilot pentru acest proces, pentru a evita erorile care ulterior nu pot fi corectate”, a spus Elena Belei.

Unul din partenerii MECC în implementarea educației nonformale și informale este Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care, prin proiectul „Migrație și dezvoltate locală”, finanțat de Guvernul Elveției, sprijină Guvernul Republicii Moldova în îmbunătățirea managementului migrației forței de muncă. „Un accent aparte îl punem pe etapa de revenire în Republica Moldova a muncitorilor migrați și reintegrarea lor rapidă în câmpul muncii”, a spus Zinaida Adam, reprezentantă a PNUD Moldova.

Ghenadie Crețu, coordonator programe migrație și dezvoltare din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, s-a referit la dezechilibrele și deficitele pe piața muncii din Republica Moldova. „Estimarea OIM arată că peste hotarele Republicii Moldova se află peste un milion de oameni. 15% dintre aceștia au studii superioare și 37% au studii medii cu calificări bune. Deseori, investitorii străini spun că nu au forța de muncă necesară pentru a operaționaliza investițiile”, a spus Ghenadie Crețu.

Secretarul de Stat din cadrul MECC a declarat că sprijinul celor două instituții este esențial, pentru că, atunci când cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare sunt chemați acasă, trebuie să se știe clar ce li se oferă. „Partenerii ne vor ajuta să demarăm cu dreptul procesul pilot de implementare a educației nonformale și informale”, a spus Elena Belei.

Educația nonformală cuprinde totalitatea acțiunilor organizate în mod sistematic, dar în afara sistemului formal al educației. Educația informală este considerată ca fiind educația incidentală și include totalitatea influentelor neintenționate, eterogene și difuze, prin care fiecare persoană dobândește cunoștințe, abilități și aptitudini din experiențele zilnice.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.